Citiraj:
Autor herion
Slažem se sa old iggy.Međutim i promašaji imaju svoju publiku :NASA,DOD,naftna industrija,meteorologija,matematičko modeliranje.Ne treba zaboraviti da su Itaniumi ,kada su se pojavili, bili dvostruko jači od bilo čega(osim IBM powera) i uz ove karakteristike koje sam naveo u prethodnim postevima gore navedene industrije su ih prigrlile.Ono što je zeznulo Itaniume je pojava snažnih i jeftinih Xeon 64-bitnih procesora koji su postali konkurencija Itaniumu.Donji(radne stanice) i srednji(manji serveri) segment je izgubljen za Itanium. Tad su i sazreli "jeftini" linux clusteri pa je načet i gornji dio tržišta.Jeftini sam stavio pod navodnike jer su se danas te cijene približile osim ako nećeš slagati cluster sa mašinama iz hg-spota. Činjenica je da za neke industrije snage nikada dovoljno, a i neki su problemi neriješivi sa clusterima. Osim toga ako je itko imao priliku administrirati i single image mašinu i cluster vjerujem da će se vrlo brzo odlučiti za ovo prvo. Što se tiče virtualizacije ne znam što znači puno lošiji.Znam ljude koji su radili sa HP Integrity VM i kažu da je savršen.Ako si mislio na 32 bitne aplikacije to je bolno sporo.Inače Itanium se danas stavlja u very high end mašine i teško je tu vući usporedbe sa bilo čim drugim.Dakle Itanium je financijski krah ali reći zato da je loš....
|
Sve ti je to relativno. Itanium nikad nije bio zamisljen kao virtualizacijska spremna okolina (iako je virtualizacija ili bolje receno particioniranje na trzistu vec preko 20 godina), pa je potreba para-virtualizacije i overheada (direktno uzrokovano privilege-sensitive instrukcijama) dovelo do rjesenja koja korisnici bas i ne prihvacaju. S druge strane, clusteri su danas must have (bez obzira da li se radi o x86, Itaniumu, ili pak NS seriji) ne zbog snage koliko dostupnosti.
Ja sam, recimo, mjesece proveo u razvojno edukacijskom centru HP-a u Cupertinu, gdje sam direktno vidjao pokusaje implementacije Itaniuma u NS seriju. Sami razvojasi su mi 2003. godine direktno rekli "no fu***n way". Probavano je n godina, nudjene su besplatne masine velikim korisnicima, mislim da su ove godine napokon odustali. Masine se i dalje vrte kao sto je zamisljeno '71. - na MIPS-u.
Sad za Itanium postoje rjesenja, no to je vise gasenje vatre nego pokusavanje stavljanja stvari na noge (usporediti to s IBM-ovim RISC-ovima i njihovim particioniranjem je malo preoptimisticno). A tamo je HACMP cluster nesto sto je preko desetljece potpuno normalna stvar, nesto kao casa hladne vode kad si zedan.
Isto tako, Itanium nije very high end (cak ga ni HP tu ne stavlja, posebno ne za enterprise biznis) koliko je dobar za jako specificnu namjenu (i to kad IBM-u ne zelis iskrcati jako puno para). Zato ga se i malo proizvodi sto ne dovodi do krpanja gubitaka (koliko ono, 200k godisnje ih Intel isporuci?).
Inicijalno zamisljen kao dobar i perspektivan procesor, na kraju nije opravdao ocekivanja, mislim prvenstveno zaslugom Intela i povlacenjem IBM-a, Dell-a i drugih koji su mogli biti ti koji bi pojacali prodaju.