Riješeno ! Sada mi izgleda sve jednostavno (general poslije bitke). Dakle, ako imate instaliran XP od prije,dodajete novi (drugi) disk i na njega želite instalirati Vistu postupak je slijedeći:
1. nakon što ste spojili novi drugi disk, podignete XP i iz njega isformatirate željeni dio
novog diska (NTFS)
2. napravite restart računala, odmah čim se sustav počinje podizati pritisnite jednu od
funkcijskih tipkaka koja za vašu ploču znači odabir uređaja s kojeg će se vršiti podizanje
(tipka ovisi od ploče do ploče, kod mene je to F10)
3. kada se pojavi meni s ponuđenim uređajima, ubacite u dvd rom instalacijski dvd Viste i
odaberite podizanje s CD-DVD uređaja
4. tada će započeti instalacije Viste koja je stvarno vrlo jednostavna - potrebno je samo
obratiti pažnju da kod odabira mjesta za instalciju odaberete drugi disk tj.njegovu
particiju
5. kada instalacija završi i prvi put se podigne Vista , sve je riješeno !
6. instalacija je sama napravila dual boot i pri ponovnom pokretanju sustava moći ćemo
birati između "Earlier version of windows" - to je stari XP ili Viste
7. instalacija je u dual boot-u napravila sve po defaultu, a postavke se mogu isključivo
mjenjati u Visti i to najbolje s programčićem (besplatan) Easy BCD
Rezultat svega: svaki disk ima svoj operativni sustav koji su nezavisni jedan od drugoga
a međusobno se vide što znači da mogu isprobavati Vistu polako i bezbolno jer u samo
par sekundi sam u starom dobrom XP-u dok drugi disk mogu formatirati do mile volje,
darovati u dobrotvorne svrhe ili jednostavno zavitlati ga kroz prozor...
Nadam se da će ovo nekome pomoći, iako mi stvarno nije jasno što mi se to sve
događalo proteklih dana i noći da nisam uspio prije ...