View Single Post
Staro 16.11.2007., 11:03   #10
coca-cola kid
Registered User

Datum registracije: Nov 2007
Uh, i mene muči skoro ista stvar tj.samo jedan korak dalje. Što se tiče instalacije XP-a na
jedan hard a Viste na drugi, tu nema nikakvih problema. Od prije sam na jednom disku imao
instaliran XP, a kada sam dodao još jedan disk jednostavno sam na njih instalirao Vistu i
svaki od njih radi neovisno jedan od drugoga iako se , naravno međusobno vide, te se uvijek može jedan disk isključiti ili formatirati a onaj drugi će normalno raditi. E, sada dolazi
moj problem koji pokušavam riješiti već tri dana (noći) ali zasada bez rezultata. Dakle, kada pokrećem računalo uvijek će mi se podići onaj OS koje je instaliran na disku koji je
u BIOS-u postavljen kao prvi, što znači da pri prelasku iz XP-a na Vistu ili obrnuto uvijek
moram ulaziti u BIOS i tamo mjenjati boot hd.To mi je gubitak vremena a i živcira me pa
sam mislio da je moguće napraviti nešto kao boot manager gdje ću nakon pokretanja
računala dobiti nešto slično kao što je dual boot pa da samo odaberem što želim.Naravno,
neki će odmah reći "pa zašto nisi napravio instalaciju oba sustava na jedan disk pa napravio klasičan dual boot i to je to " ! E, pa baš sam htio da XP i Vista budu totalno odvojeni, svaki na svom disku. Dosta toga sam već probao, prekopao pola svijeta po internetu ali ništa. Prvo sam probao s "Acronis Disk Direktorom" koji sadrži "Acronis Selector OS" (zadnja verzija) za koji sam bio uvjeren da će raditi. I usprkos tome što mi
se čini da sam sve napravio tj. pri podizanju dobijem acronisov boot manager koji mi uredno prepozna oba OS-a međutim uvijek mogu podići samo onaj čiji je disk proglašen
kao boot. Probao sam sve moguće kombinacije i teorije ali ništa. Zatim sam pokušao s
zadnjom vezrijom programa "OSL2000" ali opet ista stvar, operativni sustavi se vide u boot
manageru ali samo se podiže onaj čiji je disk prvi za boot. Isto mi se ponaša i programčić
"GAG". Jednostavno, ne znam da li negdje griješim ili je to nemoguća misija (iako u svakoj uputi za ta tri programa koja sam probao lijepo piše da se operativni sustavi mogu podići s bilo kojeg diska ili bilo koje particije ) ili je nešto treće posrijedi !
Jednom rječju: kako napraviti boot manager za XP i Vistu koji su instalirani svaki na svom
disku a da se ne mora ulaziti u BIOS ?
Unaprijed zahvalan nepoznatom spasiocu i heroju !

Moja konfiguracija: MB INTEL, P4 3.0, 3 GB RAM, HDD1 200 GB Segate i HDD2 250 GB Seagete, XP PROFESSIONAL SP2 I VISTA ULTIMATE.
coca-cola kid je offline   Reply With Quote