View Single Post
Staro 15.11.2007., 19:04   #17
nexus-6
Pero_Snajper

nexus-6's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Moree Pregled postova
Eo nakon 12h Orthosa temperatura jezgri mi je dostizala i do 66-67C samo na sekunde dok je prosjek bio 60C.
Nakon poprilicnog googlanja ipak sam zakljucio da bi se trebao/li ravnati po novim verzijama coreTempa 0.95 i everesta 4.10 verzije.

Medjutim nasao sam jedan zanimljiv clanak na toms hardwe-u pa sam ga pokusao prouciti, medjutim sporije mi ide zato mislim da bi neko od nasih pc.experta trebo pogledat ako se vec o njemu nije raspravljalo. Govori se nekom kalibriranju, vezi izmedju Tjuntion-a i Tcase-a itd...

Pa evo: http://www.tomshardware.co.uk/forum/...perature-guide

Vec sam prije vidio taj clanak. Uglavnom ako se dobro sjecam, objasnjava ti kako kalibrirat ocitanje iz diode ispod IHS-a koje maticne vole svakako interpretirati, kako bi dobio realnu razliku u odnosu na senzore iz jezgara. Medjutim to ocitanje ustvari uopce nema neku prakticnu vrijednost, iako Intel na tom ocitanju bazira dozvoljenu maksimalnu temperaturu. Kazem, nema prakticnu vrijednost iz razloga sto su throttling i shutdown kontrolirani preko temperaturnih senzora u jezgrama a ne preko te diode. Paradoksalno, ali sto je tu je.

Dakle, sad i zauvijek:
Prakticno treba gledati samo temperaturu jezgara i to najbolje Coretempom koji ispravno detektira TjunctionMax (coretemp to naziva Tjunction, sto je greska u terminologiji, ali nije bitno). Pojednostavljeno, u coretemp-u mora Tjunction vrijednost iznositi 100°C za sve novije proceve, a 85°C za proceve iz serije 6x00 i 6x20 sa B2 steppingom. Ta vrijednost predstavlja shutdown temperaturu, a umanjena za cca 5°C temperaturu pri kojoj proc throttle-a. Po tome se orjentirate koliko je vasem procu hladno ili vruce.