View Single Post
Staro 03.11.2007., 21:45   #16
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor icanic Pregled postova
Moje misljenje je da mac os x i linux nikada nece biti nesigurni kao windows... jedan od razloga je sto se u windowsima ne moras logirati kao root da bi neke stvari napravio (kao u linuxu). Windowsima ima pristup tko god hoce i radi sto god hoce. Tako je bilo i biti ce, bar jos neko vrijeme (mozda se sto promijeni sa windows 7 ali cisto sumnjam)
Dok god ti na macu ili linuxu morao dati ODOBRENJE da nesto snimis/promijenis do tada ce ta dva OS-a biti sigurna. S tim da se na svaki OS moze snimiti virus. Normalna stvar je da ako korisnik koji radi na tom racunalu klika misom bezveze ili nema pojma sto radi moze snimiti i virus (a takvih je 50%) i tu mu ne pomaze ni MAC ni LINUX ni WINDOWS, a bome ni 50 hardwareskih firewallova :-)

I jos sto se tice ovoga sa macom i windowsima.... Mac je prilagodjen svom hardware-u ovo ono, pa tko brani microsoftu da napravi svoju seriju racunala sa instaliranim OS koji je prilagodjen za TAJ komp!! Dok god oni moraju imat drivere za 1000000000 GPU-a, CPU-a, NIC-a, ZVUCNIH i slicno do tada nece raditi normalno.

Ja sam to sve napokon shvatio... nazalost mozda malo kasno jer sam tek prije nekoliko presao na mac. Ali tek sada vidim sto sam sve propustio dok sam radio na windowsima i stalno se pitao kakav taj mac mora biti. Dok su ljudi uzivali na macu na nekih 800MHz PPC procesoru mi smo zivce gubili na 98/xp na nekih 1500mhz do 2ghz athlonima XP, duronima i P3 Northwood koji su radili sporije od ovog PPC na 800MHz, zbog cega?? Zbog toga sto microsoft nije u stanju napraviti kvalitetan OS koji ce ISKORISTITI taj hardware!!

Pa ljudi danas snimaju Leoparda na 800MHz PPC i radi im!! Bas me zanima kako bi vista radila na 1500mhz sa 512mb rama i sa nekom grafickom kao radeon 9600 sa 128mb rama.
1. Vjerovao ili ne ali sam preduvjet potrebe za pisanjem passworda ne rješava ništa - naime to isto ima Vista pa neznam ko će to za nju tvrditi da je sigrna...

2. Neznam kako je s tobom ali ja ipak ne snimam OS na komp da bi radio u OSu, tako da nije pitanje - dal možeš snimiti leopard na PPC od 800, nego što i kako na njemu možeš raditi... Isto uostalom kao i sa windowsima u kojem nije baš isto dal ja sad instaliram XPe na Celera od 300 ili na C2D extreme od 3Ghz jel iako će na oba "raditi dobro XPi" prema tome...

3. Za MAC postoje virusi tj bolje rečeno maliciozni programi, isto kao i za linux i kao i za windowse i neprezan user će usrati svaki od OSova, a oko paranoidne kontrole - tu je samo enterprise linux sustav (i unixi za servere naravno ali to ću sad nazvaiti jednim imenom mada zapravo nije sasvim isto) prava sigurnost - zašto?
Zato jer mac nije napravljen da bude server, pa tako niti njegov OS nije za to projektiran...
Inače ja se sjećam (ako su neki zaboravili vrijeme prije OS Xa) kad su se za mac isto pisali i koristili AV programi i bile su gomile virusa a tek OS X je razješio svojom unixoidnom prirodom sve te stare stvari jer je jednostavno postao - nekompatibilan...
A već i sama mala zastupljenost Maca (i nixoida generalno) je obrana a kad se doda da su i teži za pokvarit - to je razlog zašto su "sigurniji" tj naoko su sigurniji jer sigurnost može značiti svašta...

4. Windowsi rade sasvim normalno i ok, i ako bolje razmisliš - najbolja potvrda je to što su debelo najrašireniji OS na svjetu, da ne rade kako treba misliš li da bi to bili?
Opet za one koji su malko mlađi pa se ne sjećaju onoga kaj je bilo prije Me i XPa bilo je i druge konkurencije koju su pojeli na putu do ovoga kaj su sad i to starosjedioca i boljih od njih u mnogočemu - a pojeli su ih upravo zato jer su svestrani i imaju veliku bazu programa koja se svakim danom povećava i jer se mogu na svašta instalirati, naravno to donosi i neke nezgodne stvari...

5. Razumijem da si ti sad novopečeni Mac vlasnik i pobornik i sad moraš malo reklame prosipati (da sad ne velim neku drugu rječ) ali daj ostani realan kad si već u tom poslu da ne ispadaš smješan jer ja se npr sjećam kad je napravljen prvi iMac znaš, i kaj je bilo još prije toga dok je PPC tj Mac imao (isto kao i PC) tzv. PPC kompatibilne rođake i isto tako što se sve znalo izrodit iz toga -tako da, bolje nemoj...

Zadnje izmijenjeno od: yedwy. 03.11.2007. u 21:57.
yedwy je offline   Reply With Quote