Eto, stigao i Q6600 sa svojim G0 steppingom. Nakon malo isprobavanja uspio sam ga postaviti na stabilni rad na 333 MHz FSB bez dizanja napona (default FSB=266 MHz). Naime, puno matičnih ploča ima malo glup sistem automatskog dizanja napona na CPU sa podizanjem frekvencije. Zato je najbolje isključiti SpeedStep i C1E u BIOS-u i ostavit napon na AUTO, otići u Windowse i pogledati na kom naponu radi CPU kod defaultne brzine. Moj Q6600 radi na default frekvenciji na 1.24 V, i to mu je maksimum, napon ide od 1.200 do 1.240 V ovisno o opterećenju. Zato sam stavio napon u BIOS-u na 1.25 V i digao FSB na 333 MHz. Tako sam dobio da je napon na CPU opet između 1.2 i 1.24 V. Ovime nisam overclockao matičnu jer je Asus P5K Premium predviđena za novije 1.333 MHZ procesore (333 MHz FSB) i memorija mi radi na standardnih 800 MHz. Time mi je temperatura sa stock coolerom i termalnom pastom između 29°C (idle) i 48°C (full load Prime95) u big toweru pri 21°C sobne temperature. Pretpostavljam da bih ga mogao bez problema dobiti i na 360 MHz FSB ali za tako nešto ipak treba bolji hladnjak. Uz ovu brzinu CPU-a ipak imam dosta tihu jurilicu pa je rad vrlo ugodan. Ovo je samo info za one koji se pitaju isplati li se uzeti Q6600 i bolja matična ploča. Znam da je ovo brzina na kojoj radi E6850 ali računajte da se i E6850 može dignuti na veću brzinu. Ipak, sve više aplikacija koristi veći broj jezgri (threada) pri izvršavanju pa će vjerojatno Q6600 tek doći do izražaja. Navodno bi i nove igre trebale profitirati četverojezgrenim procesorima a za ostalo pogledajte
http://www23.tomshardware.com/cpu_20...=872&chart=421