View Single Post
Staro 28.10.2007., 21:54   #4
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Čekaj, jel ovo nešto za začuditi se? Ne bih rekao. Prvo i glavno, Ritek mediji, posebno -R ("minus") mediji, posebno G05 su jedan od većih šrotova na kugli zemaljskoj. Većina pržilica ih "nije sposobna" solidno snimiti, a izuzetak su NEC-bazirani snimači (NEC, Pioneer, većina ASUS modela, neki Sony modeli, naravno Optiarc...) koji uglavnom znaju ove medije snimiti onako da se čine solidni. Sam si rekao da je kvaliteta bila "u granicama normale" (mada mi i ovo ne zvuči predobro, nekako mi taj pojam ne leži, u granicama normale je i PIF average 2 + PIE average 150, kao i PIF average 0.01 + PIE average 1, a to definitivno nije isto), znači medij je solidno snimljen. Isključivi problem je (ne)kvaliteta medija, naravno, ako je uređaj kojim se vrši skeniranje kvalitete pouzdan za tu namjenu i ispravan.

@Codiac - Da, znaju se dogoditi slične stvari i boljim medijima, ali ni blizu tako drastično i ni blizu tako rapidno. Također, i hardovi rikavaju, zar ne, a kad hard rikne gubiš (najčešće) sve podatke, a kad rikne 1 od xy DVD-ova, gubiš dio podataka (ovo je malo pojednostavljeno, ali...). Zaista važne/teško nabavljive podatke treba čuvati barem na dva mjesta, idealno hard i optički medij (ako ne i 2 medija). Ono manje važno i lakše nabavljivo dovoljno je držati na hardu/optičkom mediju, već prema željama.

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote