View Single Post
Staro 23.09.2007., 12:48   #10
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
>> The first part of the spec refers to a single measuring point on the Integrated Heat Spreader. Since test sensors are used only by Intel`s laboratory, the CPU Case Thermal Diode embedded between the Cores emulates the Heat Spreader by using thermal tables in BIOS. Hot, Warm and Safe CPU, or Case Temperatures, are determined according to Stepping. The CPU Case Thermal Diode is how Tcase is measured, and is the CPU temperature displayed in BIOS and SpeedFan.

*Tjunction*--->>> The second part of the spec refers to mobile processors without Integrated Heat Spreaders. Although desktop CPU`s have Integrated Heat Spreaders, both variants measure the hot spots within each Core using Digital Thermal Sensors (DTS). Hot, Warm and Safe Core, or Junction Temperatures, are determined according to Stepping. The Digital Thermal Sensors are how Tjunction is measured, and are the Core temperatures displayed in Core Temp and SpeedFan.

Evo ti link ako budes pisao sticky o C2D temperaturama.

http://www.tomshardware.co.uk/forum/...perature-guide

Core temp i TAT mjere temperature Tjunction (unutar jezgre), s time da je TAT dizajniran za Pentium M pa onda pokazuje oko 2 C -/+ kada mjeris temp na desktop procesoru kao sto je C2D ili Intel 2160, no blizu je. Everest npr. mjeri Tcase temperaturu i zato uvijek pokazuje temperature 10-15 C manje od Core Temp-a npr...
Ma znam, zato i velim da se Tjunction na razlicim mjestima razlicito uzima, negdje se tako oznacava temperatura diode, a negdje kao temperatura na kojoj dodje to throtlanja.

Imam u bookmarksima nekoliko slicnih clanaka, tek kad sam sve procitao bilo mi je sve jasno.

Glede Everesta, mjeri on sve, i temperaturu diode, i temperature jezgri, jedino sto mu je Tjunction 100C (ako govorimo o temp na kojoj se javlja throtlanje).

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Ovisi koji Core Temp...

Core Temp 0.94 = SpeedFan
Core Temp 0.95 = TAT = Everest
Tocno takva ocitavanja su i kod mene, s tim sto je u biti svejedno gdje se gleda temp. Svi ocitavaju koliko je preostalo do Tjunctiona. Ali mi je draze vidjet 40C u Speedfanu nego 55C u Everestu -->
Citiraj:
Autor wireless_os Pregled postova
To SRV:

/CUT

*Tcase*--->>> The first part of the spec refers to a single measuring point on the Integrated Heat Spreader. Since test sensors are used only by Intel`s laboratory, the CPU Case Thermal Diode embedded between the Cores emulates the Heat Spreader by using thermal tables in BIOS. Hot, Warm and Safe CPU, or Case Temperatures, are determined according to Stepping. The CPU Case Thermal Diode is how Tcase is measured, and is the CPU temperature displayed in BIOS and SpeedFan.

*Tjunction*--->>> The second part of the spec refers to mobile processors without Integrated Heat Spreaders. Although desktop CPU`s have Integrated Heat Spreaders, both variants measure the hot spots within each Core using Digital Thermal Sensors (DTS). Hot, Warm and Safe Core, or Junction Temperatures, are determined according to Stepping. The Digital Thermal Sensors are how Tjunction is measured, and are the Core temperatures displayed in Core Temp and SpeedFan.

Evo ti link ako budes pisao sticky o C2D temperaturama.

http://www.tomshardware.co.uk/forum/...perature-guide

Core temp i TAT mjere temperature Tjunction (unutar jezgre), s time da je TAT dizajniran za Pentium M pa onda pokazuje oko 2 C -/+ kada mjeris temp na desktop procesoru kao sto je C2D ili Intel 2160, no blizu je. Everest npr. mjeri Tcase temperaturu i zato uvijek pokazuje temperature 10-15 C manje od Core Temp-a npr...
Ma znam, zato i velim da se Tjunction na razlicim mjestima razlicito uzima, negdje se tako oznacava temperatura diode, a negdje kao temperatura na kojoj dodje to throtlanja.

Imam u bookmarksima nekoliko slicnih clanaka, tek kad sam sve procitao bilo mi je sve jasno.

Glede Everesta, mjeri on sve, i temperaturu diode, i temperature jezgri, jedino sto mu je Tjunction 100C (ako govorimo o temp na kojoj se javlja throtlanje).

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Ovisi koji Core Temp...

Core Temp 0.94 = SpeedFan
Core Temp 0.95 = TAT = Everest
Tocno takva ocitavanja su i kod mene, s tim sto je u biti svejedno gdje se gleda temp. Svi ocitavaju koliko je preostalo do Tjunctiona. Ali mi je draze vidjet 40C u Speedfanu nego 55C u Everestu
SRV je offline   Reply With Quote