View Single Post
Staro 03.02.2004., 23:59   #33
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Originally posted by K82
da ali fora je u tome sto je to treba i napraviti i implementirati.
Stima, ali korak prije toga je doci do tih licenca. Ne prodaju se, ne iznajmljuju se, znaci, trebalo je kupiti firmu/firme koje su radile na razvoju Alphe. Dugo je vremena Compaq bio vlasnik vecine patenata i licenci vezanih uz Alphu (ipak su oni kupili Digitala), pa je tek propascu Compaqa (sto je pocelo prije dvije godine) pocela rasprodaja odjela koji su imali patente i licence. Kako je uvijek pitanje kome ce se sto prodati, i tko ce za koga sto kupovati (cista politika, nema veze s tehnologijama). Cak stovis, po nekim informacijama AMD je prvo razvio x86-64 proc koji je bio voda (sporiji i od samog Durona), a tek onda su se uspjeli docepati prava na neke Alphine patente/licence.
Sto se Intela tice, njima nije uspjelo pribaviti gotovo nista od Alphe, iako postoji teorija (teorija zavjere) po kojoj je HP ipak preuzeo od Compaqa dobar dio price oko Aplhe, te da je Intel takodjer dosao do istih patenata/licenci preko HPa. Nije nemoguce da i Intel kroz godinu dana izbaci x86-64 proc koji bi bio opasan konkurent Opteronu.

Sve ovo sto svi mi ovdje razglabamo su cisto nasa misljenja bez ikakvih realnih podataka. Najbolje je to Jozha srocio:
Citiraj:
Originally posted by Jozha
Intel ima najdužu batinu i može lupat kako po kome oče kad mu se oče i kako mu se sprdne. Pa kaj mislite da nebi oni mogli napravit proc koji bi bil 10 puta jači od ovih sranja kaj mi danas kupujemo? Narafski da bi mogli ali ne isplati im se. Hrane nas taman da ne umremo a kad vide da smo na izmaku onda ti bace friški kolačić da preživimo još par mjeseci. Mi smo pikzibneri koji sam gutaju njesra sa vrha i tu se nemremo pomoč ama baš ništa, jer uvijek bu postojala zadnja kokoš u redu kljucanja.
Razmisljao sam o prelasku na Ahlon-64, ali jedini chipseti koji mi se cine i realno upotrebljivima (a ne da imam tipa P4 i PC133 RAM) zahtjevaju bezobrazno skupu memoriju. Niti mi se prelazak na Prescotta ne isplati (da je 10% brzi, ajde, ali ovako...).