Gledao sam te testove i meni je zapelo za oko nesto sasvim drugo. Gledao sam taj gornji segment. Morati cu si nabaviti nekakvu karticu ali ne želim da mi na dan izlaska CoD4 bude šljuka. A nisam niti navikao imati karticu koja je slaba.
Odavno mi je jasno da za 8800 GTX/Ultra baš i nemam novaca. A nit mi je neVidia baš prirasla srcu. Ali, opet, jača je....
Tako ja gledam ATI 2900XT i 8800GTS 640 (a ta je kao super i jako popularna). Pada u oko njezina cijana. Tek za nekoliko $ više dobivam ATI. A ATI je puno jači od te neVidie. Ne vidim razloga za toliku popularnost 8800GTS 640.
Kao poznati ljubitelj tišine malo sam bacio oko na potrošnju. Nekako mi se vidi da je potrošnja kod ATI-a manja. A to mi garantira i manje temperature i manje buke. Ovdje valja naglastiti da me nimalo i ni u kojem snu ne zanimaju temperature na stock hladnjacima jer su svi bučni preko mjere. Isprobao - ne zanima me. Dakle, uzimam referentni VF900 kao primjer. ATI on može ohladiti, ali ne baš pretjerano zadovoljavajuće. 8800GTX ne može nikako - upasirao ga. Zaključak je da je ATI top model hladniji, a samim time i tiši.
Potrošnja mi govori o tome kakvo napajanje valja imati. jasno, kod neVidie puno jače. To predstavlja dodatni izdatak. ATI možemo pogoniti sa dobrim napajanjem, a neVidiu samo ja brutalnim. Tu je razlika u cijeni duplo pa na gore. Govorim za cijenu napajanja.
Gledam malo rezultate 3DMark. 8800 GTX/Ultra stvarno dere tog jadnog ATI-a. Puno je jača. Istina dok se ne orjentiramo na neke realnije testove. Igre su ipak programi na kojima ćemo koristiti takvu opremu. Da li nekoliko FPS-ova vrijedi razlike od 50%? Meni ne.
3DMark mi pokazuje da lopata RAM-a ne može garantirati puno bolje rezultate niti na većim rezolucijama. Još uvijek je 512Mb sasvim dovoljno za sve. Osobito ako nam grafička ne služi samo za testove.
Iz osobnih testova znam da će se u 3DMarku više dobiti sa nekoliko MHz na procesoru nego na grafičkoj (clock jednog, pa drugog). Razlika između neVidie i ATI-a je u tim testovima ipak prilično velika. Zaključak je da je ATI daleko slabiji od neVidie. Gdje se onda gubi ta ogromna prednost u igrama? Postoji neki nesrazmjer. Nije li Futuremark opet pokazao tko mu je miliji? Ili su driveri opet podešeni samo da bi rezultat bio uvjerljiviji?
kada smo već kod drivera, postoji ustaljeno mišljenje kako su neVidia driveri puno bolji. To i nije daleko od istine. Bolji jesu. No ATI ima 3-rdParty program koji nadomješta baš sve nedostatke. Čak se s njim dobiju daleko bolje kontrole nego kod neVidie. Nije da nemam izbora. Google pokazuje kako Catalist sa CCC nisu jedini izbor za ATI. Postoje verzije sa CP, koji se pokazao kao daleko bolja opcija. Tako da pitanje teške i zahtjevne aplikacije teško može proći. Niti je konkurencija napravila bezgrešne drivere. Rušenje drivera nije baš rijetka pojava kada se malo pretjera.
Po tom pitanju neVidia ima jednu konkretnu prednost. No, kada bi i napisao koja je to, velika većina posjetioca ovog foruma ne bi znala niti o čemu ja to trabunjam, a onaj mali ostatak bi to smatrao zanemarivim. Tu opciju ja niti u ludilu ne koristim, dok je neki smatraju vrlo važnom. Tako bi ostali na 0.2% ljudi koji bi zbog upravo toga svoj novac dali neVidii.
Rekao bi da je pitanje drivera lijepo izjednačeno iako bi bilo krasno kada ATI ne bi morao koristiti strane programe i ubaci tu jednu, gotovo beznačajnu, opciju.
Mislim si ja da znam što ću sljedeće ubaciti u svoju kištru.