View Single Post
Staro 25.08.2007., 23:45   #14
beroland
to te ja pitam
Moj komp

beroland's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor shimpa Pregled postova
samo jedno pitanje, zašto se mučiš s time (mislim hvalevrijedan trud) ima daleko jednostavnijih rješenja.

tipa ssh server iza nat-a, pa fino tuneliraš taj-i-taj port koji ti treba preko putty-a.

na taj način imaš samo port 22 otvoren i sve što ti treba otvaraš kroz ssh(2).

point-to-point IPsec server se radi kad imaš x road warriora koji svi trebaju jednostavan način da dođu do interne mreže, ako si jedino ti taj koji pristupa mreži iza NAT-a, ne vidim čemu sve to (osim ako ti nije baš gušt razbijati glavu oko toga kao što meni dođe nekad).
Istina, cca 95% toga je da probam (i nadam se jednog lijepog dana uspijem) napraviti i naučiti nešto što i nije baš mačji kašalj. Ostalih 5% toga je moja želja da kad već nešto takvoga radim da bude na nekom relativno zadovoljavajućem nivou sigurnosti pa iz tog razloga L2TP/IPSec i da ga mogu koristiti i moji ukučani (tata i seka) jer i njima bi takvo što ponekad dobro došlo. Stari radi puno toga doma na kompu pa da nemora uvijek sve furati na externom HDD-u ili lapu.

Citiraj:
Autor Bl@de Pregled postova
A da probas radje sa pptp-om isti shit drugo pakovanje, stavis samo fowardovanje GRE protokola i TCP 1723.
To sam probao (napisao sam u prvom postu na vrhu) i uspijeva mi bez beda ali nisam se time zadovoljio jer PPTP nema enkripcije u sebi, pa bi iz tog razloga htio L2TP/IPSec. Moram štiti svoju malu ali slatku mrežicu.

Citiraj:
Autor daigu Pregled postova
Da li ti je IPSEC iskonfiguriran u group policy-ju, to jest da li ti je naštelan na server (request security) ili server (require security).
Taj dio mi baš nije jača strana. Nisam do sada ništa štimao manualno u group policyu već sam sve testirao sa defaultnim postavkama. Možda ima koja sugestija?

Citiraj:
Tu se naštimava i vrsta autentifikacije (Kerberos v5 protocol, PKI certificate, ili preshared key)?
Ja sam se odlučio za preshared key i u propertisima servera stavio kvačicu na to da enableam tu opciju i upisao sam onda key.

Citiraj:
Da li su ti na notebooku i serveru uključeni IPSEC Services?
Jesu po defaultu. Nisam ih gasio.
Citiraj:
Kakvu autentifikaciju si koristio za IPSEC, certifikate
preshared key

Citiraj:
kako si naštelao klijente? Svašta može biti.
Ah, da, znam da svašta može biti i to me najviše i gnjavi i brine.
Na što si to mislio kod klijenta? U win XP se baš i nema nešto previše za štimati u postvkama konekcije.

Citiraj:
Zar Mikrotik nema u sebi ugrađen VPN server i klijent (među ostalim i IPSEC/L2TP), da ga tu možda nešto ne zbunjuje. Možda ako ne uspiješ ovako, zašto ne pokušaš Mikrotik postaviti kao vpn server?
Da, u pravu si MT ima opcije L2TP servera i pokušao sam nešto s time ali sam odustao jer ma zaje????alo s postavljanjem IPSeca i preshared key. Nisam to skužio kako dobro riješiti, a u windozama je to nekako standardno više GUI riješeno, što naravno nije dobro za ovakve stvari, ali eto krenuo sam da to napravim na Win 2k3. Ako ne uspije ovo, probati ću opet s MT-om.

Citiraj:
I što ti znači ovo:
Kakav je to "forward" odlaznog prometa? Jasno mi je da na navedenim portovima kod ulaznog prometa forwardiraš promet na adresu VPN servera. U obratnom slučaju nema forwarda. Da li u odlaznom filtru postoji mogućnost unosa subnet mask-a. Ajde probaj skroz otvoriti izlazni promet sa vpn servera.
MikroTik ono što prolazi kroz njega naziva forward, a to se meni odnosi znači na sve ono što ide od servera kroz MT prema internetu. Ja sam blokirao sav izlaz sa servra izuzev što sam mu dopusti izlaz na DNS servre i ove protokole koji mi trebaju za VPN. U tom smislu sam rekao da sam dopustio forward tih protokola. Kod ulaznog prometa sam pak dstNAT-ao promet koji mi treba za VPN prema lokalnoj IP adresi VPN servera.

Citiraj:
Ali pak ako je glad za znanjem u pitanju, onda sasvim podržavam.
Kako kazah, da najviše je to, kao gotovo i uvijek

Citiraj:
A nije baš IPSEC i PPTP isti shit...
Da, vrlo je različita razina sigurnosti koju pružaju.

beroland je offline   Reply With Quote