View Single Post
Staro 21.08.2007., 11:55   #52
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Beren Pregled postova
Ne znam koliko će ti ova paralela imati smisla, ali uzmi npr. estradu u kombinaciji s tehnologijom snimanja i procesiranja zvuka. Kada naprednih tehnologija za procesiranje i snimanje zvuka nije bilo, pjevači su doista morali znati pjevati (+ što su mogli biti i ružni budući da ih je većina ljudi samo slušala preko radija). Fast forward u današnjicu, imamo situaciju da je tehnologija toliko uznapredovala da od nekog tko nema niti sluha niti glasa niti ritma može napraviti zvijezdu. E sad, u teoriji nam je ta tehnologija trebala omogućiti da oni "pravi" pjevači lakše snimaju stvari (da nema recimo ponavljanja snimanja zato što je nekog recimo zasvrbilo grlo) te da se snimljeni materijal lakše obrađuje.
Estrada = Popularna glazba (Pop)?
Mislim da je, a sto se tiče te analogije to ne stoji.

Razlog je u tome što u fotografiji je jedini bitni kriterij kvaliteta snimljene fotografije, dok na "estradi" na prvom mjestu ide izvođačevo potezanje po novinama, izgled, cover, medijska kampanja, hit single i slično.

Ljudima koji slušaju pop muziku/estradu na prvom mjestu nije glas izvođača nego cijelokupna prezentacija, što ponajviše uključuje vizualni identitet (jer ljudi prvenstveno vizualno doživljavaju).

Druga stvar je npr. operni izvođač/ica u kojem slučaju "ljepota" nije važna, nego je u prvom planu glas i sposobnost interpretacije.

Ista stvar je i kod fotografirananja, ukoliko nemaš smisla i snimaš loše fotografije, nema tog programa koji će ti od takve fotografije napraviti remek-djelo.

PS i sl. alati su tu da poboljšaju fotografije za jedan stupanj, ali nemogu činiti čuda (ako je slika van fokusa, motion blurana, s lošim DOF) ili u konačnici jednostavno loša.