Pokušao sam iskonfigurirati Mikrotik kao ADSL router i problem je u tome što se ne može pregledavati sve web stranice (domene) nego samo neke, a nije mi nikako jasno zašto te neke može, a druge ne može.
1.) Uredno se može surfati: Google (sve video, news, images...), tportal.hr (t-com), nsk.hr (Nacionalna Sveučilišna Biblioteka).
2.) NE može se surfati većinom drugih nasumično odabranih stranica, recimo: yahoo.com, cpanel.net itd.
3.) Ping-anje radi uredno na sve domene
ISP je t-com, ADSL modem je ELCON (od t-coma) i stavljen je u bridge mode.
Kada testiram modem preko kompa direktnim spajanjem broadband konekcijom sve radi ok, ali s Mikrotik radi "do pola" :-), tako da u modemu ne bi trebao biti problem
Mikrotik ima dva interfacea: jedan je konfiguriran kao DHCP server za LAN, a drugi interface se spaja preko Elcona na ADSL t-com konekciju i na njemu je konfiguriran PPPOE Client.
Postavke tog PPPOE Client-a su sve defaultne od mikrotika, a jedino sam mijenjao Max MTU i Max MRU na 1491 jer su po defaultu na 1480.
Jako me čudi to što se može surfati nekim domenama, a većinom se ne može. Recimo Google radi na svim postavkama MTU-a, a kada MTU stavim na 1491 onda rade i tportal.hr i nsk.hr, ali nikako ne uspijevam otkriti šta mi još fali pa da se surfanje uredno uspostavi.
Molim pomoć pokušavam već danima sam skužiti u čemu je kvaka, ali ne ide ni uz googlanje!
Fala svima unaprijed!