View Single Post
Staro 20.08.2007., 23:58   #51
Beren
PC Ekspert šerif
Moj komp

Beren's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Ako mene pitaš, čini mi se da je više riječ o većini nego o "određenom broju ljudi". A to da je Oton kritičan prema omasovljenju digitalne fotografije...hmmm...ne bih rekao. Mislim da je više želio ukazati na to da bolja tehnologija ne znači automatski bolju kvalitetu završnog proizvoda.

Ne znam koliko će ti ova paralela imati smisla, ali uzmi npr. estradu u kombinaciji s tehnologijom snimanja i procesiranja zvuka. Kada naprednih tehnologija za procesiranje i snimanje zvuka nije bilo, pjevači su doista morali znati pjevati (+ što su mogli biti i ružni budući da ih je većina ljudi samo slušala preko radija). Fast forward u današnjicu, imamo situaciju da je tehnologija toliko uznapredovala da od nekog tko nema niti sluha niti glasa niti ritma može napraviti zvijezdu. E sad, u teoriji nam je ta tehnologija trebala omogućiti da oni "pravi" pjevači lakše snimaju stvari (da nema recimo ponavljanja snimanja zato što je nekog recimo zasvrbilo grlo) te da se snimljeni materijal lakše obrađuje.

Ovo se također može primjeniti na fotografiju u jednoj drugoj domeni - sirove fotke i retuširanje fotke. I prije je bilo retuširanja fotki, ali to je bio naporan posao i rezultati nisu bili niti blizu toliko spektakularni kao danas kada netko u PS-u ili sličnom alatu pretvara debeljuce u švalerke s modnih pista i slično.

No vratimo se na temu. Možda malo smiješno zvuči, ali možda bi mnogi ljudi radili zanimljive i upečatljivije fotke da odjednom u dućanu više ne mogu kupiti kartice veće od 128 MB? Doduše, obzirom na to kako rezolucija digitalnih fotića raste, teško je definirati jasnu granicu u kapacitetu memorijske kartice.

Zapravo, koliko ljudi znate da koriste pisač u boji i foto papir da bi svoje digitalne fotografije dobili u fizičkom obliku?
Beren je offline   Reply With Quote