to McG: ma da, slažem se u tome s tobom. Istina je da hrpu puta ljudi u "Konfiguracije" traže nešto što im ni blizu ne treba, niti će im u sljedećih 3 godine trebati...
Citiraj:
Autor Thoroughbred B
upravo tako,AutoCad je program koji je već prilično dugo aktivan u svijetu i svi su do sada sve super radili a nije bilo ultra mega fancy brzih četverojezgrenih procesora
dvojezgreni conroe guta AutoCad k'o iz šale
također i 3d rendering nije od jučer
|
Općenito što se tiče te "XX aplikacija postoji već X godina i ljudi su najnormalnije radili na njoj" - to nije nikakav argument. Ja se sjećam kada sam znao otići pojesti ručak, ili popiti kavu pri stavljanju blura u Photoshopu, pa što? Znači li to da ljudi koji rade u Photoshopu nemaju potrebe za jačim kompovima, da im je dosta PII? (ja sam radio na PII u Photoshopu, i ne bih to poželio ni najgorem neprijatelju). U "profesionalnom" svijetu vrijeme = novac i kupnja novih procesora je u biti isplativa, makar oni koštaju puno - u konačnici je to ušteda.
I da, 3D rendering nije od jučer, ali uštede koje Conroe donosi renderiranju su ogromne, kako u vremenu tako i u novcu (jer vrijeme = novac). Npr. Luxology Modo ima ogromne koristi od C2D procesora (kao i gro 3D aplikacija), a pogotovo od Q6600 (ili drugih Quad modela), budući da podržava više jezgri (16, 32 itd., samo dajte). Pri kompleksnijim renderima / scenama to može značiti uštede koje se mjere u DANIMA. Ja danas mogu s E6600 istu scenu koju sam nekad renderirao preko 24 sata renderirati za koji sat. Treba li mi Conroe? Itekako, to je suho zlato, kako meni tako i gomili ljudi koji se bave 3D renderiranjem, te bih ga bez rezerve preporučio svakome tko se bavi 3D-om (pa makar to bilo i u neprofesionalne svrhe, odnosno za hobi ili učenje, jerbo će im to jako olakšati i ubrzati rad).
AutoCAD je nešto drugo, i on nije tako zahtjevan, no treba razlučiti nešto - većina ljudi koji rabe AutoCAD koriste ga za arhitekturu, i to nije prezahtjevna namjena, no CAD općenito može biti itekako zahtjevan i za ugodan / konkurentan rad može vam trebati radna stanica nafilana ramom i multi core procesorima.
Uglavnom - argument da neki program postoji dugo i da su ga ljudi koristili na prastarim kompovima nije ama baš nikakav argument - i ljudi su nekad živjeli u pećinama, zubi grizli pupčanu vrpcu i pili blatnu vodu iz rijeke, pa svejedno ljudska rasa nije izumrla. Znači li to da svi trebamo u pećine? (a uostalom tu je i činjenica da se aplikacije RAZVIJAJU, i Maya 2 nije isto što i Maya 8, kao što ni Photoshop 2 nije isto što i Photoshop CS3 - razviju se nove funkcije koje traže više snage itd.).