Kako vratiti podatke sa greškom uništene particije (nije sistemska, NTFS format).
Particiju sam izgubio kada sam htio spojiti dvije particije u jednu sa PowerQuest Partition Magic 8 (nakon što je program restartao PC javio je da nije uspio provesti spajanje, no podaci sa moje F: particije bili su izgubljeni.
Prethodno nisam napravio backup podataka.
Prostor na disku na kojem je bila particija iskazuje se kao unallocated. PowerQuest ima opciju undelete particije, no ne uspijeva ju izvesti.
Dokaz da je ljudska glupost bezgranična: ovo sam ranije više puta uspješno radio i kod sebe i kod prijatelja, svaki put bez greške i svaki put uz prethodni backup podataka.
Na WEB-u sam pronašao više programa (Acronis Disc Director, Acrtive@ Partition Recovery i dr.) koji uspijevaju utvrditi da se radi o izgubljenoj particiji, prepoznaju podatke na njoj, no u svojom trial-demo verzijama ne dozvoljavaju njihovo spremanje odnosno obnovu.
Uvjerljivo najbolji (jednostavan, mali, omogućava da mogu otvarati izbrisane datoteke) je DiscInternals Partition Recovery), no da bi napravio recovery podataka treba ga kupiti za 139 US $ - što mi je previše za jednokratno korištenje!
Molim da li je netko imao iskustva sa sličnim problemom i sugestiju o tome koji freeware ili shareware program koristiti.
.