Neznam kako i odakle vam problemi sa jmicron pata & sata kontrolerom...
Dakle, do sada sam dizao XPSP1 na tri različite ploče sa 965 čhipsetom i jedini problemi koji su se javljali su bili u vidu neprepoznavanja HDD-a i to obavezno zbog starijeg biosa na ploči.
Svi ostali Pata uređaji su sasvim normalno radili i bootali ako ih se tako postavi u biosu.
Vrlo je važno podesiti bios, urediti redosljed bootanja, uključit satu i postaviti je u IDE mode, nikakvi sata driveri
nisu potrebni ni jednoj 965 ploči pa tako ni ovim najnovijima P35
( mislim da od 955chipsta ni jedna ploča sa intelovim chipsetom ne treba poseban sata driver za IDE mode )
Ploče sa intelovim čhipsetom niti jmicron kontroler treba neke drivere ako će radit u IDE modu. On koristi driver od windowsa "standard dual channel PCI IDE controller" i taj je driver isti u XPSP1 i XPSP2 ( atapi.sys , pciide.sys , pciidex.sys )
PATA uređaj ( ako je prža ili dvd rom ) treba imati podešene jumpere, ako je sam onda kao master, ako su dva pata ( dve prže itd.. ) odrediti koji je master a koji slave te isto tako ako se koristi Pata hard i Pata prža.
Ako nemate Sata uređaje ne znači da se Sata smije isključit ! Jmicron kontroler neće radit ako se Sata isključi jer on nije zaseban Pata kontroler nego je Sata/Pata, neke ploče dozvoljavaju zasebno isključivanje Sata kontrolera ali onog od Intelovog chipseta.
Ne na juriš sklapat c2d proc/konfu, malo pročitat manual, provarit štivo i problema nebi trebalo biti. Ja znam da se većini jako žuri odmah gore krknit windowse i ocat proc 50%

no polako, neće vam nikud pobjeć rekordi.
I sam koristim XPSP1 na dva računala sa 2 različita c2d proca i 2 različite 965 ploče i nema govora da su windowsi loši ili da nerade kako spada ako nisu SP2.