Citiraj:
Autor LAcy
Na žalost moram vrlo kritično komentirati tvoju kolumnu ili možda ne kolumnu koliko pojam upravljanja glasom i prepoznavanja govora kao takvog. Mišljenja sam da se ta dva pojma ne mogu poistovjetiti, iako ih ne poistovjećuješ samo ti.
|
Na načelnoj razini, istina, i da mi je bila namjera napisati trostruko dužu i opskurniju kolumnu, vjerojatno bih se obrecnuo i na to. Ali u inženjerskoj praksi (a to je primarno ono što nas ovdje zanima) neke relevantne razlike nema. Pričao sam upravo o tome s jednim inženjerom iz Fraunhofera i jednim iz Beyera, i njihovo je mišljenje bilo da su i jedni i drugi algoritmi (tj. za prepoznavanje glasa i upravljanje njime) u komi, i da se u pravilu mogu svesti pod zajednički nazivnik - redukciju šuma, spektralnu analizu konzonanata, rekonstrukciju artikulacije, itd. Dakle, da, na teoretskoj razini razlika postoji, ali u inženjerskoj praksi (ponavljam!) ona zasad nije ključna, niti je, uostalom, u tome uopće i poanta teksta. A ako ćemo se baviti teoretskim frivolnostima, umjesto PC Eksperta nam je mjesto u "Emisiji opće prakse".