View Single Post
Staro 15.06.2007., 16:51   #2
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Gle tema o klokanju A64 fakat ima za popizdit...

Ali ajde...

Trebaš dizati FSB ali trebaš paziti na dvije stvari - djeljitelj memorije i HTLa i napone...

Dakle ovisno o tome kolko ti ram možepotegnuti možeš ga držati na 1:1 (to je default postavka za DDR400) tj 400, na 333, 266 ili pak većima ali o je nepotrebno...

Za 3000+ (1800Mhz) dignuti na 3800+ (2400Mhz) treba ti bus od cca 267MHz... E sad to bi ti značilo da je u 1:1 omjeru mema na 267x2=534 što malo koja normalna mema može povući čak i a od boljih neće svaka bit stabilna na tome be ekstra soka (napona) ili labavljenja latencija, a često treba i voltažu proca dignuti da se mem kontroler bolje napaja...

Nadalje treba NEKAD dignuti napone na procesoru, dosta Venicea i bez dizanja ide na 2400 ali većina treba oko 1.45V da bude na tome stabilna...

E sad HTL - Hyper Transport Link je na tvojoj ploči po defaultu 4xFSB dakle 800 na čipsetma sa Ultra čipom je to 5xFSB tj 1000, mnoge ploče sa 4x čipsetom idu na cca 1.55-1.6V za northbridge podešenih isto kao i ulte, ali opet - ne sve, ja nemogu znati kako će se toj ponašati i da nadam se da ako misliš dizati voltaže imaš dostatno hlađenje da se to ne rastali sve skupa...

Napredne postavke u biosu dobivaš sa CTRL+F1 kad uđeš sa Del (ili koja ti je već tipka za ulazak u bios) na početni ekran...

Ja bi na tvom mjestu probao prvo sa ovako...

Voltažu proca stavi na 1.45V, Voltažu memoije na 2.75, čipset stavi na 1.55V a HTL napone NE DIRAJ, stavi si Memory ratio na DDR333 ili kako se već kod gigabytea piše a HTL množitelj nek ti ostane na 4x u prvom pokučšaju, ako neće ići probaj sa 3x jer to mora... Ako ti ploča neda da u vrijednostima štelaš nap0ne nego imaš ono +3,+5,+10% stavi na +5% i deri...