View Single Post
Staro 30.04.2007., 15:59   #21
Mazohista
Guest
Moj komp

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Lord_Calidor Pregled postova
Ovo je istina ako se promatra uticaj venta i njegove zracne struje na komponente u neposrednoj blizini primarnog rashladnog tijela tj. CPU coolera. Ali cinjenica je da vecina modernih coolera ima velik broj gusto rasporedjenih finova koji pruzaju otpor protoku zraka. U ovom slucaju je bolji izbor manji vent koji se brze vrti (naravno, tu se buka povecava, ali ako 'ces i ovce i novce...) zbog vece koncentracije zracne struje, veceg neg.tlaka koji takav vent ostvaruje (pomaze kod savladavanja prepreka, tj. tih finova na hladnjaku) i ima manji dead spot u sredini, zbog motora.
Kod heatpipe hladnjaka dead spot nije toliko bitan jer se izmjena topline vrsi podjednako po cijeloj povrsini, ili nesto malo efikasnije tik do kontakta heatpipova i finova.
IMHO najbolje rjesenje bi bilo neko novije Antecovo kuciste s 2 venta u zadnjem dijelu, oko CPU coolera, NB i PWM komponenata, s medjusobno okomitim smjerovima protoka, te tower hladnjak koji "gleda" ka ventu na zadnjoj strani. Uz dovoljno usisnih otvora ili ventova s prednje ili bocne strane kucista, stvorio bi se dovoljan protok zraka da hladi MBO, a i efikasnost CPU coolera se povecava zbog direktnog smjera zraka usis-CPU vent-CPU heatsink-straznji vent.
Da, i ja imam takvo kuciste (p180b), koje ima najbolju koncepciju zracnog hladjenja, ja imam dva venta pozadi i jedan sprijeda
Mazohista je offline   Reply With Quote