Tema: OS Linux?
View Single Post
Staro 05.04.2007., 16:01   #4
beroland
to te ja pitam
Moj komp

beroland's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Na pitanje da li linux valja odgovor je: Linux je izvrsna stvar!
No to ne znači da će nekom korisniku pasati, posebice ako je sve što zna o kompovima naučio kroz windowse. Ako ima vremena i spreman je učiti nešto novo onda se svakako isplati naučiti linux.

Što se tiče korisnosti za usera: Bitno je za što će koristiti računalo na kojem je određeni OS (konkretno kod tvog frenda dotični laptop).

IMHO linux/unix su nazaobilazni ako misliš išta ozbiljnije raditi sa networkom i serverima, a za office, grafiku, video.... i sve ostale standardne prohtjeve prosječnih korisnika windows je odlično rješenje.

Što se tiče stavljanja drugog OS-a: disk wiping, format i drugi OS staviš kao da staroga nikada nije ni bilo.
Jedino jedna napomena: neke linux distre (npr. Fedora Core 4) naprave nešto (ne znam kako se to točno zove, ali sigurno će znati horza ili netko drugi) na početku HDD-a što onemogućava direktnu clean instalaciju Win XP-a preko linuxa. Jednostavno ne može se bootati sa instalacijskog CD-a od windoza. Ali za to postoji lagano rješenje sa par linija koda u terminalu ili na način da se prije instalacije Win XP-a odvrti neki softver koji će izbrisati u potpunosti sve sa HDD-a (npr. Ultimate boot CD - UBCD i AutoClave na njemu.)

beroland je offline   Reply With Quote