View Single Post
Staro 19.03.2007., 01:27   #10
dark maxa
Registered User

dark maxa's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor MaxB Pregled postova
Mislim da to gledas s krive strane. Najjeftiniji monitori nikad ni nisu imali DVI-je da bi se DVI izbacivao iz njih ili jos gore da je tek poceo trend izbacivanja. Bez obzira na cijene od preko 2.000 kuna, spominjani monitori su najjeftiniji monitori u klasi.

Stvar je i vise nego jasna - rijec je o najjeftinijim mogucim monitorima i zbog cega bi onda proizvodjaci ubacivali DVI da im rade konkurenciju skupljim monitorima s DVI-jem i jos k tome dizali cijenu proizvodnje za par kuna/eura? Pa neces sva ona napredna elektronicka sranja kakve imaju Mercedes i BMW naci na jednom Fiatu, ne? Tu nema niceg neobicnog ni cudnog. DVI im nije ugradjen zbog politickih i ekonomskih razloga, a ne pravnih.

BTW ne kuzim ovo - zbog carine - sto si time htio reci? Na monitore s DVI-jem se placa nekakva carina!?
Da, plaća se carina. Evropska unija je uvela carinu od 12% na sve monitore veće od 20" koji imaju DVI ulaz. Ovo su uveli da bi zaštitili svoju proizvodnju (čitaj Philips) i monitore koji dolaze sa blikog istoka učinili manje konkurentnim. Ne znam kakva je situacija u Hrvatskoj, ali naši lopovi u Srbiji su se dosetili da i oni uvedu carinu od 12% na sve monitore koji imaju DVI zbog tobože usklađivanja propisa sa propisima EU, iako u EU nećemo ući do 2020 godine.
Na to uvođenje carine na monitore sa DVI ulazom, proizvođači su odgovorili time što su počeli da proizvode iste modele sa i bez DVI ulaza.
To što ti kažeš da ti monitori nisu ni imali DVI nije tačno.
Evo na primer BenQ koji je najjeftiniji 22" wide monitor se proizvodi u tri verzije
FP222W ima DVI i D-Sub ulaze
FP222WH ima D-Sub i DVI-D i HDMI
FP222Wa ima samo D-Sub
Evo vidi na ovom linku http://www.benq-eu.com/products/LCD/?tid=43
Fujitsu-Siemens L22-1W ima dva D-Sub ulaza, da su hteli da štede imao bi samo jedan, ali pošto se na DVI plaća carina, oni su umesto DVI ulaza ubacili još jedan D-Sub.
Zato sam rekao "pravnih" razloga, izbačen je DVI da bi se izbegle nove zakonom propisane carine.
dark maxa je offline   Reply With Quote