Tema: agp/pci
View Single Post
Staro 26.11.2003., 13:24   #13
ozren
PC Ekspert

ozren's Avatar

Datum registracije: Sep 2000
Citiraj:
Originally posted by K82
Ozren crni ozren zanemari ova dva pitanja vec se vrati na moj prvo post i objasni mi te proklete omjere posto vecina na forumu to ne zna a ne zeli pitati, a meni je to stvarno potrebno kako bi izvuko jos koji mhz...
znaci, zaboravljamo da je ikad postojao AGP/PCI lock.

e sad, u tvom slucaju, FSB ti je 160 i memoriju vjerovatno vrtis 1:1 s FSB-om, dakle isto na 160MHz. I sad, u teoriji bi mogao jos dici FSB (recimo da smanjis mnozitelj) i ukoliko imas mogucnost vrtnje memorije asinhrono od FSB-a onda memoriju NE vrtiti 1:1 nego recimo 5:4. Npr. FSB da ti bude 200, a da ti se memorija vrti na 160...

Sam kaj za Athlone to obicno nije dobra ideja, stvari najbrze rade kada je omjer FSB:Memorija 1:1.

Sad prelazimo na takt PCI-a i AGP-a... Kak ti je FSB 160, a PCI se vrti na 40MHz, jasno je da ti je djeljitelj 4 (160/4=40). Kak tvoja ploca nema mogucnost manualne promjene, ti nemres sad to promijeniti da ti npr. bude 5 (pa da PCI takt bude 160/5=32MHz).

NO, jako puno chipseta/ploca ti ima stvari napravljeno tak da ti djeljitelji rastu s obzirom na FSB. Tako npr na 100-132 ti je djeljitelj 3 (100/3=33), na 133-165 ti je 4 (133/4=33), na 166-200 ti je 5 (166/5=33)... Sto ce reci da postoji sansa da ukoliko dignes FSB na 166 realno spustis takt PCI-a (i AGP-a, koji ti je samo 2x PCI takt, nista drugo).

hint: spusti si mnozitelj proca u BIOS-u na 5 (ako ti ploca ima mogucnost promjene mnozitelja, to ne znam), stavi da ti memorija radi na nekoj sto manjoj brzini, i onda dizi FSB kolko ide da vidis kaj ce se desiti. kad bus znao kolki FSB ti moze podnjeti ploca, do kolko ti tocno ide memorija, itd. onda mozes vidjeti koji ti je najbolji omjer.