Odmicanjem matične vjerojatno nećeš ništa napraviti jer je ona već odvojena od mase, ipak za slučaj da se negdje dodiruje, probaj ne košta ništa osim tvog vremena.
Možeš probati ovu foru sa grijanjem, a još je bolja sa hlađenjem. Naime, postoji sprej koji je mislim suhi led (CO2) koji majstori, serviseri koriste baš u slučajevima kad ne mogu naći kvar a uređaj dobro radi dok se ne zagrije. Tada se vrlo "znanstvenom" metodom obično pošprica sumnjivi chip. Ne bi vjerovao kako uređaj zna proraditi.
Nisam nigdje vidio da si mijenjao RAM, on je baš prvi na listi sumnjivaca. Ostavi samo jedan stick, probaj u drugim slotovima, resetiraj bios (da ga nisi update-o pa od onda problemi?) Probao si na drugi disk instalirati? Drugi instalacijski medij? Ako si sve probao kao što kažeš, onda je vrlo vjerojatno matična.
P.S.
Šajba je stari majstorski izraz

mislim da je podloška književno.
Edit: Lelimica neka ti bude zadnja opcija jer imam osjećaj da iza nje slijedi kupovina nove ploče
Edit2: Još mi nešto palo na pamet, u vezi one tvoje priče o zujanju i brumu u slici (to su one smetnje što si opsivao). Da nemaš možda problema sa napajanjem u doma? Izmjeri napon, izmjeri razliku potencijala između nule i nekakvog uzemljenja ako imaš (recimo vodovodne instalacije). Da li ti je komp spojen na TV? I na antenu? Odspoji sve to! Možda nisu na istoj fazi i nekad to zna praviti probleme, razlika potencijala je gadna stvar.
Znači izbaci i odspoji sve što nije neophodno iz kompa spoji njega i monitor na istu produžnu i vidi da li sve radi ok.