Tema: Hladni lem?
View Single Post
Staro 12.03.2007., 21:05   #2
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Pročitao sam post i nije mi baš jasno kako si došao do toga da je hladni lem u pitanju? Meni se više čini da nešto pušta prema masi, recimo elektrolit ili su izgubili kapacitet. Da li se komp smiri kad se zagrije? Ili ohladi?
Hladni lem se vrlo teško pronalazi pogotovo na višeslojnim pločama, nekad sam se bavio elektronikom u onom izvornom obliku i rješenje je prelemljivanje sumnjivih lemova. Koji su sumnjivi? Obično imaju drugačiju, nezdravu, sivkastiju mat boju za razliku od normalnih koji su sjajni. Ipak ne bih ti baš savjetovao lemljenje po ploči, posebno ako nemaš stolnu wellericu sa temperaturnom regulacijom i finim ispravnim vrhom. Zapravo ne bih ti uopće savjetovao lemljenje ako nisi inače vičan tome.
Pokušaj prvo što se i inače pokuša sa problematičnim kompom, povadi sve što se povaditi da, pa vidi što pravi probleme. Najzgodnije bi bilo kad bi mogao sve probati kod nekog drugog, i ako sve radi onda je matična. Ako je matična, možeš ju pokušati prelemiti ili naći loš kondenzator ali vjerojatno je lakše naći polovnu ili čak novu.
Kako otkriti loš kondenzator? Pitao sam te da li komp dobro radi kad se zagrije? Elektrolitski kondenzatori vremenom izgube kapacitet, osuše se ili iscure ali im se ponekad može popraviti kapacitet grijanjem. Pazi sad tajne starih majstora uzmeš fen i izdaleka pažljivo zagrijavaš određena sumnjiva područja. Vjeruj mi ja sam nedavno tako silom prilika popravljao jedan stari tv i popravio ga zamjenom elektrolita u horizontalnom oscilatoru.
A jesam se raspisao

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je online