View Single Post
Staro 03.03.2007., 19:08   #27
Mirko Z. Genije
lep
Moj komp

Datum registracije: Oct 2006
Mar, ovo bahato se odnosilo na to kako komentiraš, a da uopće nisi shvatio što je poanta. Imao sam dojam da uopće nisi pročitao (s razumijevanjem) prethodne postove. Također,iznosiš svoje iskustvo kao argument (to nije argument, već osobni stav, iskustvo!), dok ja iznosim medicinski provjerene činjenice - koje i ti možeš vrlo lako provjeriti, samo pitaj bilo kojeg liječnika.

Teza a)
Na 1680X1050 rezoluciji, 50cm od ekrana, 20" monitor je naporan za tvoje oči, Ti to ne osjećaš, ali ti se oči naprežu. To nije moje osobno iskustvo ili moje mišljenje, kao što navodiš, već mišljenje puno stručnijih ljudi. Ali nemoj mi vjerovat na riječ - pitaj liječnika/okulista.

Naravno, problem možeš vrlo lako riješiti povećanjme fonta ili dpi-a.
Ali povećanja koja ti spominješ (2,3% na 20" i 10%!!! na 15.4") su zanemariva! Za tvoj vid Mar, to ne znači ništa! Ti očito sjajno vidiš i ta te rezloucija ne umara - ali to ne mijenja činjenicu da ti se oči (iako ti to ne osjećaš!) poprilično zamaraju i "kvare".

Ako pak povećaš font (ili dpi) za recimo min 10%, e onda već ima smisla. Ali tada ionako niski ws monitor, postaje još niži, meni (moje subjektivno, osobno mišljenje) naporan. Meni je to jednostavno, malo premalo prostora. Ali ako tebi nije, izvrsno! I to, za razliku od ovog gore, je moje osobno mišljene, preferencija.

Teza b)
Ljudsko oko neće vidjeti razliku između dot pitcha 0.258 i 0.282 na udaljenosti od 50cm. Činjenica. Pitaj okulista. To je jednostavno premalo. Monitor sa 0.258, tehnički, teorijski, sigurno daje oštriju sliku, ali je tvom oku svejedno - ne može to registrirati. Oko kao organ je podložno različitim "neobičnim" fenomenima (ne zaboravi, mi ne gledamo samo očima već i mozgom), a također je i jednostavno - ograničeno. Bez za***ancije, orao bi tu razliku vjerojatno vidio i sa 10 metara, bez problema. Ali ti nisi orao.
Ali da neki monitori daju oštriji tekst u usporedbi sa drugima - stoji. No onih koji daju loš tekst je izuzetno malo među lcd-ima i ta neoštrina nije rezultat samo dot pitcha, već koječega drugog (loše elektronike, nemarne završne obrade u kojoj neki dijelovi nisu "zalijepljeni" kako treba...). Iskreno, već dugo ne znam niti jedan lcd (tj. nisam vidio) koji daje neoštar tekst, ta vremena su davno iza nas (nadam se).
Profesionalna obrada fotografije je druga priča, tu se radi sa ogromnim rezolucijama, svaki pixel je bitan, ljudi često bleje na 10cm od monitora...

Poanta svega je;
monitor veće dijagonale je u startu, jednostavno, ugodniji (i "zdraviji", koliko to može biti) za rad. Manje, vjerovao ili ne, umara oči.
Pusti moje osobno mišljenje - provjeri sam u razgovoru sa okulistom ili sličnim stručnjakom.

To što si ti kao, pretpostavljam, napredni korisnik, "osuđen" na visoku rezoluciju (na malom ekranu) je sranje, nemaš izbora i žao mi je. Radi pauze, šeći...

I da, moj prošli post je bio bahat, isprika na tome.
pozdrav
Mirko Z. Genije je offline