Citiraj:
Autor Mirko Z. Genije
Mar, nemoj se ljutiti, ali ali sad se i ti ponašaš kao Gabre. Vidim da uopće nisi pročitao gornje postove (jer se ne bi čudio kao što se čudiš) i ne shvaćaš o čemu pričamo (poantu), a bahato nastupaš. Ili si vrlo mlad ili si po prirodi nervozan.
|
Ovo je nevjerojatno.
Kao prvo ja nisam nervozan niti bahat, a kao drugo, nije teško dignuti živac potpunim zanemarivanjem i iskrivljavanjem nečijeg odgovora, te izuzimanjem istog iz konteksta.
Citiraj:
Autor Mirko Z. Genije
Dot pitch nije relativan u smislu da nekom paše da je veći, a nekom da je manji. Svakom paše da je manji (nikome ne paše veći dot pitch!). Samo je stvar u tome da to nema nikakvu praktičnu vrijednost - 99% korisnika, u svakodnevnom radu, ne vidi razliku između 0.25 i 0.28 dot pitcha. Jel tebi uopće jasno o kojim mjerama govorimo!? Osim naravno, ljudi koji sjede 20cm od ekrana ili se profesionalno bave obradom fotografije, slike i sl.
|
Ja sam dobro razumio o čemu ti govoriš, a to je da
tebi više paše veći font, odnosno monitor s većim pikselima.
Ti
uopće ne čitaš s razumjevanjem, dosad sam radio na 10ak lcd-a različitih dijagonala i govorim ti lijepo da se vidi razlika između monitora s veličinom pixela od 0.25mm i 0.28-29mm.
Ako na ničem drugom onda na tekstu (koji nakon 0.25mm, na 19" SXGA izgleda zrnato).
Citiraj:
Autor Mirko Z. Genije
Ne, nije zdravo gledati niti u jedan monitor. A što se tiče laptopa, sa (opet, ali vidim da ne čitaš) zdravstvenog gledišta za 15" monitor idealna bi bila rezolucija max. 1024X768. Samo je stvar što su se ljudi navikli (zbog potrebe ili čega već) na veću rezoluciju, pa nitko ne bi niti kupovao takav laptop. Ali ako ga kupuješ, evo ti hint - na 15.4 lcd ne idi iznad 1280X960, osim ako zbilja ne moraš.
|
Radio sam nekoliko mjeseci na 15.4" laptopu s WSXGA+ rezolucijom (1680x1050) i mogu reći da nije nikakav problem jednom kad povećaš font za 10%.
Što misliš zašto profesionalni korisnici zahtjevaju oštriji prikaz (manje pixele?) - zato što je to
bolje, a ne zbog cool faktora.
Današnja potreba i korištenje multitaskinga zahtjeva veću radnu površinu, a što se tiče čitanja velikih količina teksta, no thanks.
Nikad ne bi čitao knjige ili sl. na monitorima.
Citiraj:
Autor Mirko Z. Genije
Dat će oštriju i precizniju sliku, ali to tvoje oko neće registrirati!!! Halo!? 0.258mm vs. 0.282mm!?! Pa nisi orao! Da govorimo o 23"s-ips panelu na kojem ćeš visiti u photoshopu od jutra do sutra, da, vjerojatno bi ti tih 0.258 dot pitcha značilo nešto (bi, sigurno). Ali za tekst, igre, surfanje, filmove, programiranje, šta već...0.258mm vs. 0.282mm!?!
|
Prvo tvrdiš da oko neće registirati, a onda kažeš da hoće?
Ok, slažem se da razlika nije velika međutim nemožeš reći da se ne primjeti.
Ja sam prije samo reka da postoji vidljiva razlika u veličini piksela, ali sam mu predložio da uzme ipak veći model, ti monitori nisu nešto tako da mu oštrija slika uopće neće pomoći.
Citiraj:
Praktično stajalište se odnosilo na ovo (a da si pročitao cijeli thread prije nego što si se javio, znao bi)
|
Pročitao sam, a da si ti pročitao vidio složio sam se s tim da mu je 22" monitor u ovom slučaju bolji izbor.
Citiraj:
Da si probao to napraviti sigurno bi primjetio da ti se font POVEĆAO, pa samim time moraš puno više scrollat, količina teksta koji ti se nalazi na ekranu je puno manja, a to baš i nije praktično. Ali ovo je subjektivno, nekog smeta, nekog ne. Kod igara ovo i nije bitno, ali ako radiš još nešto osim što se igraš - kontraproduktivno je. Probaj.
|
Nadalje, držim malčice povećan font (za 2-3%) jer mi to više odgovara (zbog relativno velike udaljenosti od monitora) takod da dobro znam što nosi povećanje fonta u windowsima.
Ta spika sa scrollanjem je totalno promašena - tko čita tekst od gornjeg do donjeg ruba bez skrolanja? Što nije lakše tu i tamo lagano proskrolati držeći tekst na sredini monitora?
Količina teksta nije
puno manja nego je manja za onoliko koliko si ga povećao.
Citiraj:
Argh.... Ovo sam već četri puta objasnio, al evo i peti - da, ako se baviš obradom fotografija ili tako nečim. Ne za sve drugo. O kakvoj kvalitetnoj slici ti uopće pričaš?! O bojama? Jer to nema veze sa time. O oštrini, konvergenciji, geometriji? Kad si zadnji put vidio neoštar lcd, sa lošom geometrijom? A da na njemu nije pisalo chunga-lunga.
|
Opet ne čitaš što sam napisao, a to je da veća površina zahtjeva kvalitetnije osvjetljenje (jer je osvjetljenje ogromni faktor kod LCD displaya), no taj jeftini samsung sigurno nema kvalitetno riješeno osvjetljenje (kao neki daleko skuplji LCD-i slične dijagonale), te je 20" model sigurno bolji u tom pogledu.
Kvaliteta osvjetljenja diktira kontrast, prikaz boja, "ugodnost" same slike, kvalitetu crne itd.
Citiraj:
Kakve ovo veze ima sa bilo čime? Daj molim te pročitaj o čemu smo mi rapravljali - o štetnosti jakog brightnessa, a ne o backlightbleedu, koji je potpuno nebitan sa zdravstvenog gledišta... Veći lcd u pravilu ima jače osvijetljenje, ali se to da vrlo lako smanjiti na prihvatljivu razinu. I to je to. Tvojim očima je potpuno svjedno da li je ploha u koju gledaju 24" ili 17". One gledaju u jak izvor svjetlosti i to je jedino bitno.
|
Da li ti mješaš moje komentare s Gabrinim? Gdje sam ja to rekao da je backlight bleeding opasan za zdravlje? Ili jaki brightness?
Da, lako je smanjiti na prihvatljivu razinu, ali onda i one dobro osvjetljene djelove slike smanjuješ.
Citiraj:
Meni se više ne da o ovom, kao da se s djecom prepirem, neargumentirano, bahato, bez da se uopće razumije o čemu pričamo.
Nemoj se ljutit zbog ovog Mar, ne mislim ništa loše, ne bi ni odgovorio, ali kako je riječ o zdravlju (brinem za tebe i tvoju konfu )...
pozdrav
|
Što je ovdje bilo bahato? Mogu reći samo da je tvoje ponašanje bahato kad tako nastupaš "s visoka" nisi dao niti jedan suvisli komentar o negativnosti više rezolucije osim toga ta to
tebi osobno smeta.