View Single Post
Staro 03.03.2007., 15:24   #23
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
E sad si reka gomilu krivih informacija.
Dot pitch kao i veličina samog piksela se smanjiuju kako rezolucija raste, a same proporcije panela ostaju iste.

O kojim ti činjenicama zdravstvenim činjenicama govoriš - pokaži mi izjavu ministarstva/ekspertnog tima koji tvrde da je korištenje 20" LCD-a opasno za zdravlje? Po nije zdravo gledati u niti jedan monitor, a što bi onda trebali korisnici laptopa? Kupovati samo 17" i 19" laptope s
Kojeg praktičnog stajališta? Ako je meni pixel na 20" WSXGA+ LCD-u veličine 0.258mm vs 0.282mm na 22" što tu točno gubim? Neće li slika na monitoru s manjim pikselima i distancom među njima dati oštriju i precizniju sliku?

Što se tiče veličine fonta - to je notorna glupost. Ako si slabovidan pa ne vidiš tekst onda povećaj DPI u programu/OS-u - simple as that.

Što se tiče utjecaja veličine i kvalitete prikaza:
Naravno da će isti broj točaka raspoređen po manjoj površini dati točniju, kvalitetniju sliku (čak i ako su svi drugi parametri ostali isti).
No ostali parametri nisu isti jer je glavni krivac količina i zazmještaj CCFL lampi (kojih obično ima isti broj na 20" i 22" lcd-ima) a razlikuju se pod dijametru, dužini i snazi.
Iz toga prozilazi da bi za osvjetljenje potpunog većeg ekrana trebao jači intenzitet svjetlosti što neizbježno dovodi neravnomjernom osvjetljenju podloge u boljem i izbijanju svijelosti u gorem slučaju.