View Single Post
Staro 02.03.2007., 21:23   #8
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor Mirko Z. Genije Pregled postova
Gabre bit ću pristojan, ali stvarno...
Ne bi ni komentirao, riječ je o totalnim glupostima ali s obzirom da su, sa zdravstvenog gledišta, pomalo i "opasne" (uoči navodnike), riječ dvije.
Naj se ljutit, ali mi se tvoj ton ne sviđa - pričaš sa sigurnošću o nečemu o čemu, očito, pojma nemaš.

Ne znam koliko udaljen sjediš od monitora, ali minimalna preporučena udaljenost je 50 cm i proteže se do 60 cm (oči-ekran). Sve ispod toga je nezdravo - štetno, rekli bi... Na toj udaljenosti, pri rezoluciji od 1680X1050 (na monitoru od 20"), oči se jednostavno jako naprežu da bi "pročitale što piše". Ti (i tvoj frend) to možda ne osjetiš, jer si nažalost već naviknuo na to, pa nemaš problema sa čitanjem sitnih fontova, ali oči se svejedno naprežu. Naravno, uvijek možeš povećati dpi (ili samo font) i dođeš na isto. No u tom slučaju, gubi se puno na praktičnosti - pripremi se na scroll fest kod surfanja, worda i sl...

Također, još jedna (slična) zabluda je poprilično raširena - manja dijagonala (sa istom rezolucijom) znači oštriju sliku (manji dot pitch). Ovo je čak i istina. No osim ako si suri orao kliktavac, ovo nema nikakvu praktičnu vrijednost - tvoje oko ne vidi razliku između teksta na lcd-u sa 0.25 dot pitchem i onim sa 0.28. Osim ako ne sjediš (kao, izgleda, ti i tvoj frend) na 20cm od ekrana. Kod fotografija, na kvalitetnijim monitorima, ova razlika se ipak vidi, no to se odnosi samo na fotografije (kvalitetne, velike...).

Komentar da blješti, prestrašno.
Da, sam zdrav razum govori nam da 2" veći monitor više blješti od 20", ali ovo se reflektira samo na osvjetljenje tvoje sobe. Opet, tvojim očima je potpuno svejedno jel ispred njih 24" monitor ili 17". Njima je jedino bitno koliki je brightness. Ako blješti - pa smanji ga čovječe!

Mogao bih još malo o toj temi, al petak je, valja il pit il probat novokupljeni bf2142.

Gabre, budi dobar, nemoj "argumentirano" (i bahato) zastupat stavove koji su pogrešni i o kojima ne znaš previše (ništa?). Za kaznu, evo ti heavy metal banana
ja iza svojeg rečenog stojim, jer sam probao raditi i na 19" 20" 22" i 26"

tako da o svojoj argumentiranosti neću.

Ovo da ekran sa dijagonalom od24" smeta očima jednako kao i onaj sa 20" ili još bolje 17"...

ti očito nisi probao tako nešto.
i ne, ne sjedim na 30cm od monitora, nego na 80cm. isto tako i frend.

neću se s tobom raspravljat. jer kako kaže stara narodna, Sto ljudi, dvjesto muda.

čovjek je tražio savjet, i ja sam mu ga dao, moje iskustvo i moje mišljenje
Gabre je offline