View Single Post
Staro 29.07.2002., 08:46   #19
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Nego, evo mog problema koji sam imao preko vikenda.
Kupio sam si Seagate Barracudu IV od 80GB. Kako DDR memorija koju sam kupio ne radi, morao sam disk prikljuciti na BX plocu. Eh, problema, Win9x se uredno istaliraju, dok Win2000/XP nemogu niti poceti instalaciju. To nije niti sve. Kada sam u Win9x prebacio disk s PIO moda na DMA, Windowsi se vise nisu htjeli dici. Blago sam se zabrinuo da je disk vriti. Ali BRUS! Disk je OK. Problem je u ATA-33 stadardu i Barracudi IV.

Jos proslu zimu pojavila su se na netu pitanja ovoga tipa: kako to da kada stavim dvije Barracude u stripe na HPT366/370 kontroleru dobijem osjetno losije rezultate nego kada su svaki za sebe? Seagate je brzo reagirao i dao odgovor, koji su korisnici svakako prokomentirali. Barracuda IV ima potpuno novu logiku i izuzetno brzu elektroniku na sebi, tako da sve to u kombinaciji s brutalnom brzinom samog diska donosi izuzetno brzi povrat informacija diska prema kontroleru. HPT 366/370 nemaju tako brzu logiku, tako da diskovi u stripeu vrate informaciju prebrzo, a kontroler to shvati kao gresku. Isto se desava i na ATA-33 kontrolerima, s tom razlikom da je on jos sporiji i da Barracuda IV brze radi u PIO modu.

Disk sam zatim stavio u stroj od frenda (KT133A chipset) i disk je radio savrseno, Win2000 su se instalirali bez ikakvih problema i sve je radilo glatko.
gpremec je offline   Reply With Quote