View Single Post
Staro 11.01.2007., 00:56   #11
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Thx, morph. Zanimljivo kako Philips koristi medije koje proizvodi CMC, a postoje baš Philips DL mediji. Inače, +R DL mediji koji postoje (koliko ja znam) su:

***Verbatim (MKM) - MKM001 i MKM003 - prvi je 2.4x ali ga sve novije prže podržavaju na 4x, a neke i na 6x ili 8x; drugi je 8x medij podržan obično na 8x, na mojoj prži i na 10x. Oba medija najbolje što se može dobiti u DL svijetu trenutno.

***Ricoh - RICOHJPN D00, D01, D01 (dva ista MID-a različitih brzina, snimači po daljnjim informacijama određuju strategiju) - mediji od 2.4x - 4x - 8x - obično podržani na specificiranim brzinama i obično daju dosta dobre rezultate. Dobri mediji.

***Ritek - D01, D03, S04 - 2.4x i 8x mediji - sporiji medij daje promjenjive rezultate (od katastrofalnih do prolaznih) pri 2.4x, brži nisu uvijek podržani na deklariranoj brzini. Ne baš dobri mediji, a cijenom tu negdje s Verbatimima.

***CMC MAG - D01, D02, D03, D04 - 2.4x (D01) i 8x mediji - recimo samo da im više vjerujem nego Ritek medijima, iako nisu ne znam kakva kvaliteta. Ako je cijena dobra (čitaj - dovoljno niža od Verbatima i Ricoha), vrijedi probati.

***Philips - CD2, PD2 - 2.4x mediji, dosta solidni.

Osim ovih, tu su još Sony, Infome, Fujifilm, Prodisc, Moser Baer (MBIPG101) mediji koji vjerojatno nisu dostupni na našem tržištu, a i inače nisu baš ni rašireni ni jako dobro podržani.

@BrunoZG - Glede BenQ-a 1650 - ima jako puno podržanih DL medija i dobro ih snima na default brzinama (osim ovih koji su teški šrot). LG H10 i Plextor ih snime brže uz isto dobru kvalitetu, ali podržavaju manje različitih medija.

Inače, najbitnija stvar je da je medij čitljiv, ali ako na njega idu bitni podaci, vrlo je važna kvaliteta snimanja. DVD-R DL (naglasak na minus) medije izbjegavajte, loša kompatibilnost sa snimačima i pogotovo playerima.

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote