sve ploce ciji support nije azuran automatski spadaju u nizu kategoriju...abit,epox i asus su dosta azurni i zato spadaju u sam vrh..ja govorim o mainstream plocama da mi nebi neko dosao da nisam naveo tyan,supermicro i sl...
to je jedna od najvaznijih stvari...meni kao useru
razlog je jednostavan...ploca od xy proiyvodaca na reviewu moze biti i bolja od gorenavedenih ali onda se desi da ti sb live 5.1 nece dobro raditi na toj ploci...pa oni nikad ne poprave kvar dok veliki poprave..abit je dugo imao problema s tim ali su popravili (govorim o famoznom kt133 i kt133a chipsetu)
stoga ako ja kupim plocu od nekog ko se ne brine o daljenm razvoju imam kyro graficku s kojom sad nemrem dupe obrisati...bez uvrede vlasnicima ali gf2mx kojeg je doticna gazila je jos uvijek vrlo igriva naspram ovoj
isto tako je vazno koliko tko stedi na dijelovima...nije abit,epox,asus skuplji samo zbog imena...oni puno ulazu u razvoj,dizajn,bios,podrsku i sl...dugo ti je toms hardware ili anadtech pri review motherboarda prcao proizvodjace da je on kupac i da mu je crkla ploca..(da li to sad radi neznam vise)..i ispalo je da i asus je jako spor...abit odmah,neke firme mu se nisu cak nikad javile a za nekog proizvodjaca je na jednom testu dodao updejt 3,5 mjeseci kasnije da su mu se javili...tko je bio nesjecam se...ali prije godinu-dvije...
jos jedna velika stavka u razlici u cijeni je i to sto veliki potrose pare da naprave one sve opcije za oc...jeftini sibnu bez toga...npr. intel ploce nemaju OC ali su i jeftinije od identicnih od abit,epox i sl...nisam rekao da su srot ploce nego da su na tome ustedili nes para....