Citiraj:
Autor Olymp
Je li mozete rec kako srediti server ako idem preko routera na net?
Radi se Elcon routeru!
|
U principu pitanje ti je vrlo kratko pa nisam baš siguran točno što ti treba. Uz to bilo bi dobro da navedeš koji OS imaš, koji firewall, za što ti treba server (za koju funkciji).
Neki kratki opći tutorialčić za Windowse bi bio, po koracima:
1. Prvo moraš na kompu instalirati server. Koju vrstu servera želiš ne znam, ali uglavnom: http server za XP Pro je integrirani IIS ili uzmi najnoviji
apache (službeno se ne preporuča koristiti aopache na win osim za testiranje, ali ja smatram da je bolji od IIS-a na windowsima XP, ali bitno je ipak za što ti točno treba). Ako trebaš FTP server onda je moja preporuka za win da to bude War FTP Daemon.
2. Ako imaš firewall na kompu moraš dopustiti unstaliranom serveru da prima konekcije s neta.
3. Odi na
dyndns.org ili što je domy_os preporučio
No IP DUC i tamo napravi svoj accaunt i preuzmi njihov softwer ( za dyndns.org je to DynDNS Updater) koji će njihovim dns serverima kasnije javljati koji je tvoj trenutni (dinamički) IP.
4. U postavkama mrežne kartice odaberi fiksnu IP adresu u lokalnoj mreži po tvojoj želji.
5. Konektiraj se na svoj router i u postavkama
NAT namjesti da ti sav (ili samo onaj koji ti trebaju) dolazni promet s neta usmjerava na tvoj server (na tvoju odabranu fiksnu IP adresu u lokalnoj mreži).
6. Instaliraj softwer koji si preuzeo u trećem koraku i on će se spojiti sa dns serverom dyndns.org-a (ili koga si već odabrao) i stvar funkcionira, ili bi barem trebala funkcionirati.
Nadam se da je bilo malo od pomoći. Ima puno detalja pa se nadam da ćeš u sljedećem postu biti opširniji.