Citiraj:
Autor ducati1000s
Nemam pojma o wlanu, a imam slobodnog vremena pa bi i to isprobo, pa imam nekoliko pitanja!!!
Imam wlan karticu CANYON CN-WF511 na svom kompu i frend s kojim se želim umrežiti ima istu karticu(udaljenost 300-400m).
1)Ako ja imam omicu koju sam dobio sa karticom ,a on kantenu koju ćemo napraviti to bi onda trebalo raditi?
2)Da li smetaju kuće koje su između nas?
3)Ne kužim onaj program za izradu kantene,daj objasnite ćemu služi!!

4)Kantena:- di ima za kupiti konektori i koji mi treba?
- koji mi kabel treba od kantene do kartice(cijena=?)
- kolika je maksimalna duljina kabla?
5)Dali je dobra ona omica koja se dobije sa karticom

|
1. ne kaze se omica nego omnica

, a ono sto si dobio sa karticom nije omnica nego obicna antenica. Omnica se koristi na AP-ovima kod rada u AP modu, a 2 wireless kartice obicno rade u ad hoc modu. Obadvojica bi trebali napraviti kantene ili biquadice, ali posto ste pocetnici a udaljenost je 300-400 m kantenice ce bit sasvim ok za pocetak.
2. Kuce bi mogle smetati, ali ako stavis antenu na krov tako da ne bude nista vece izmedju tvoje kuce i kuce tvog prijatelja, onda bi trebalo ok radit. Wireless nece radit na daleko kroz zidove (eventualno po kuci bi trebalo radit, ali nista vise).
3.
http://www.wifihr.org/modules.php?na...showpage&pid=5 na ovom linku imas korak po korak postupak kako se izradjuje kantena i kako se koristi taj program i sve na hrvatskom jeziku.

4. Konektor mozes mozes kupit u chipoteci, s tim da moras naglasit da ti treba za kantenu.
-Duljina kabla ovisi iskljucivo o udaljenosti krova i tvog racunala, ali se preporuca sto kraci, to bolje (manji gubici signala). Kabel se zove pigtail
http://shop.elma.hr/Groups.asp?gid=15 Ne isplati se uzimat LMR 400 preko 5 m (ja napr. imam 5m lmr400 od antene do AP-a). Slobodno mozes uzet lmr 195 ili lmr 240 vece duljine (ako negdje nadjes, a najbolje bi bilo da kupis onoliko dugacak kabel koliko ti treba bez konektora i onda da ti netko tko se time bavi zalemi konektore), imat ces vece gubitke ali zato je isplativije.
5. jos jednom, to nije omnica nego obicna antenica, a dobra je samo za kucnu upotrebu, tj. eventualno ako imas neki wireless router ili AP pa da se po kuci mozes spajat bez kablova

na vece udaljenosti nece raditi.