View Single Post
Staro 20.11.2006., 17:50   #37
peroW1
Premium

peroW1's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Hmmm...
Ovako, evo opisat cu neke svoje dojmove kad sam imao prilike prelaziti s Intel 2.8 Northwood na AMD 3500+ venice.

Prvo sam na Northu imao Leadtek 6800 NU, 128mb, 2gb rama cak,davne 2004 godine. Doticna kartica je kostala 2500kn,a najjace sto se od nVidije moglo nabavit bila je 6800Ultra. Tada najslavnija igra, FarCry bila je ubojica svih konfi..
Tom karticom dalo se igrat na high detaljima, bez puno AA i AF-a. Prilikom zescih borbi, tj.ekran nafrljen protivnicima znalo je zastucati, a sve se pomno pratilo FRAPS-om.
Tada sam kupio 6800GT GLH od Gainwarda koja je u enhanced modu radla brze nego standarne Ultre; 400/1200 vs.400/1100.
Ostatak konfe je ,dakle,ostao isti,a ubrzanje (framerate) se nije narocito povecao, osim sto sam mogao koristiti vise AA i AF-a (256mb).
Kako sam imao odredenih problema s reklamacijama doticnih kartica, uz nadoplatu dobio sam onda najbrzu ultru, Gainwardov golden sample koju sam mogao kloknut preko 450/1260. I?
Ista stvar. Prilikom igranja, gdje bi pogled bio uperen prema dijelu mape gdje ima mnogo protivnika, ili zumiranja dalekozorom, ili eksplozije bacvi frameovi bi na trenutak znali pasti ispod 20fps-a, sto i nije bas ugodno.
Dakle, procesor je bio krivac za ponekad neugodno igranje, unatoc tada najbrzoj kartici, i obilju RAM-a. Bio je kloknut i do 3.2,ali to nije previse pomoglo.
Prelaskom na AMD, situacija se drasticno promjenila, vise nije bilo stucanja, a na "najkriticnijim mjestima" frameovi su pravilu porasli barem za 10.
Sto znaci da nije isto ako se igramo na 30-35 ili na 50 ili vise.
Kasnije sam ubacio i zvijerski Opteron na 3 GHz i onda su frameovi bili bolji za nekih 5. Ali tada kartica vise nije bila u mladim danima pa je zamjenjena s 7800GS+.
K tome, frend na prescottu 2.8 ima 6600GT, a drugi ima 6600GT na AMD 3000+, oboje gigu rama. Ovaj na preskiju pizdi,a ovaj igra glatko.
Zelim naglasiti, badava ti najbrza grafa ako nemas adekvatan cpu koji ju moze pratiti.
Danasnji AMD,single ili X2 nije los cpu,ali svejedno su preslabi da bi grafu iskoristili u potpunosti (serija 8,npr.),a cak i moj Core2 na 3.8 jos moze GX-ici dati vise frejmova. Bez obzira dal je to u 3D Marku, FarCry-u, F.E.A.R-u ili Oblivionu. S defaultnih 2.13 na 3.8, loadam isti save, graficke postavke su iste i dobiva se vise fps-a.
Naravno da su GPU-i uvijek bili svjetlosnim godinama ispred CPU-a, ali probaj s npr. Bartonom ili prescottom i 8800GTX protiv COre2duo i 7900GT/X igrati. Ovdje ce svako malo "zasrotati", bit ce gubitaka frejmova, a ovdje ce ici glatko i kontinuirano. Ako uzmemo u obzir "normalnu" 1280x1024, highdetails. . Ionako mislim da 95% foruma ne igra na visim rezolucijama. Zato..it's a huge BOTTLENECK: lol2 :
IMO

peroW1 je offline   Reply With Quote