Kupujem E6600 procesor i trebao bih se definitivno odlučiti za ploču. Do sada sam manje-više bio siguran kako ću uzeti Asus P5B Deluxe Wi-Fi, ali bih se htio posavjetovati prije konačne odluke.
Komp ću koristiti za grafiku (Adobe Suite), video i 2D animaciju.
Kao prvo, nisam siguran da li da idem na 965 ili 975 chipset, i ubiti dvojim između P5B Deluxe i P5W DH Deluxe. Koliko znam, osnovne razlike bi bile:
Asus P5B Deluxe
- ICH8R
- PCIe x16 + PCIe x4 / lošije Crossfire mogućnosti
- više SATA portova / bolje RAID opcije
- bolja podrška za Kentsfield
Asus P5W DH Deluxe
- ICH7R
- 2x PCIe x16 / x8 u Crossfire / bolje Crossfire mogućnosti
- EEC memory podrška
- bolji memory bandwith
- dosta loše se ponaša s Kentsfield procesorima
- mrvicu bolje performanse
Još su tu neke sitnice poput remote vs array mic, ali to me ne zamara previše. Crossfire me također ne zanima, igrice se neće baš vrtit na tom kompu, jedino mi je važno da postoje 2 PCIe slota, zbog druge kartice za triple display, ali to ionako obje imaju. Razlika u cijeni i overclock mogućnostima mi također nije važna. Sumnjam da ću stavljati EEC memoriju u taj komp, tako da i to otpada.
Znači, sve se svodi na south bridge, RAID, i kvalitetu Kentsfield podrške. Što vi mislite da je bolje uzeti za tu namjenu (grafika+video) i taj procesor (E6600)? Da li bih možda trebao razmisliti i o nekoj trećoj ploči (npr. Asus P5WDG2-WS ili Intel "Bad Axe" D975XBX)? Postoji li još neka važnija razlika između ovih ploča, koja bi igrala neku ulogu u mom slučaju?
Thanks