Ovako...
uspio sam... ALI:
posudio sam switch jer bez njega nije bilo nista moguce..cak mi je i stari modem poceo radit probleme i morao sam podesit IP-eve na nacin na koji nikad nisam mislio da ce raditi.. no nije bitno..
dakle, ustekao sam normalno modem u switch i oba kompa u switch (odmah jedno pitanje, da li je bitan poredak-redoslijed-odabir portova na switch u BILO KOJEM smislu?)..
Moram imati DHCP upaljen inace onda ni meni ne radi net..odabrao ja IP manualno ili ne.. zadnji put kada sam ga iskljucio cak vise nisam mogao ni modemu pristupit pa sam ga morao fizicki resetirati. PA sam zato stavio kod sebe IP sve na automatik (ukljucujuci DNS) i sve je radilo.. pa posto su oba kompa ista u ovom slucaju-jednostavno spojeni na switch.. napravio sam istu stvar na drugom kompu ali nista. I sada da ne duljim, nakon 50 pokusaja uspio sam natjerat internet da radi i na drugom kompu tako da sam stavio manual IP na 192.168.1.2 (dakle to je prvi u nizu IP-ova koje DHCP inace odreduje), mask standardno na 255.255.255.0 a Gateway na adresu modema tj. 192.168.1.1. A DNS sam ubacio oba Iskonova 213.191.128.8/9.
E sad, u meduvremenu sam preimenovao Workgroup na drugom kompu jer iz nekog razloga nisu bile iste (: flyingey ), poredao kablove na switchu u redoslijed "Modem->komp->komp", pogasio Firewall-ove za svaki slucaj i tako dalje..
pa molim nekoga da mi kaze da li je to OK, da li treba jedan biti automatski a drugi ne i slicno.. jer meni je ovo totalna idiotarija.
Hvala