Citiraj:
Originally posted by segregator
Meni su oduvijek osim max rezultata bile važne 2 stvari:
1. da fps-i ne šetaju. Meni je kartica koja ima 60 fps-a s tim da se oni kreću 50-70 fps bolja nego neka koja ima 100, ali se fps-i kreću 20-200.
2. kvaliteta slike. priznam da nisam baš "uživo" uspoređivao zadnje generacije kartica, ali u doba prvog UT-a imao sam dojam da nvidia kartice imaju dvaput tamniju sliku, te da pola detalja nedostaje.
Znači kad kupim slijedeću karticu, sasvim mi je OK da performanse u dx7 budu recimo 20% i u dx8 50% bolje od ovog što imam sada, ali da broj fičrza bude puno veći (dx9)
|
Slažem se u dosta stvari sa tobom.
No ono kaj najviše ubija atija u ovom trenutku je kaj nema dx 8.1 i dx 9 igri i aplikacija na tržištu. Manje više svi benchmarci su zastarjeli i ne pokazuju pravo stanje stvari tj. pravu vrednost određenih kartica. Poznato je da su atijevi vertex i pixel shaderi daleko bolji od nvidijinih ali se ta razlika ne vidi jer nemaš ni jedne igre da full koristi dx 9.
Pa onda recimo benchanje sa Ut 2003. Mislim ja nemam nikaj protiv Ut-a, ok je napravljen i sve, ali ljudi pa to je dx 7 benchmark!!
I onda naravno da u tom bechmarku 8500 izgleda sjajno i razlika u odnosu na 9600 pro ili čak 9700 nije tolko zamjetna bez aa i af. Slična je stvar sa quake, jedi knight i sličnim sranjima.
Ali uzmi npr splinter cell, e tu već 8500 izgleda lošije i od 9500 non pro i od 9600 non pro. Dakle gledajući u budućnost s pojavom dx 9 igri novije će kartice tek onda dobiti smisao jer sad se novu karticu i ne isplati kupovat.
A ono kaj jelc veli da neke igre ak su optimizirane izgledaju dobro na 7500 i 8500 to je, ali uzmi samo npr. neku igru koja podržava shadere pa je pokreni sa i bez njih. Kad vidiš kak stvari izgledaju sa shaderima više nikad ti be bi palo pokrenut tu igru bez njih. Dakle po meni razlike između dx 8 i dx 9 kartica će biti sve vidljivije.