Pa, može biti više uzroka problema. Prvo, možda tri kompa, ako su istovremeno aktivna na netu (npr. jedan surfa, drugi se igra, treći downloada) jednostavno rade previše prometa pa se zbog toga sve uspori. Ovo možeš provjeriti radeći na samo dva kompa istovremeno, koristeći različite kombinacije istih (1-2, 1-3, 2-3). Ako u svim kombinacijama net radi OK, a kad upališ trećeg, bez obzira na kojeg, net se uspori - to je to.
Drugo, ako nije prvo, može biti da si zaklao 515 s previše klijenata i enkripcijom. Ti ruteri nisu baš jaki s memorijom i procesorom. Uključiš neku poštenu enkripciju, tipa WPA-PSK, spojiš par klijenata i ruter je na koljenima. Probaj spustiti razinu enkripcije da vidiš jel to riješava problem.
Mislim da bi bilo bolje da,dok riješavaš problem, uključiš DHCP na ruteru, neka on upravlja IP adresama klijenata.
I provjeri firewallove na računalima, da ne blokiraju nešto. Ja sam kod prelaska na ADSL morao probušiti rupe na određenim portovima i protokolima u SPF-u. Inače mi nije htio postati na PCE, ući u hotmail i sl.