View Single Post
Staro 23.09.2006., 12:35   #14
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor hoskic Pregled postova
Samo imam pitanje po vezi memorijskog dijelitelja mislim da bi to trebalo biti dram configuration gdje imam opcije ddr2 400, ddr2533, ddr2 667, ddr2 800?
E sad, kolko sam ja skontao kod DDR2 ti je ovako, DDR2 400 za AM2 ti je omjer 1:1, a DDR2 800 omjer HTT-a i memorije 1:2. (533 i 667 ostalo je negdje između ali i pod time će ti memorija raditi brže nego HTT).
Citiraj:
Nadlje u tutoru od vucka piše da je najvažniji takt procesora a memorija može raditi na defaultu što je najčešće 200Mhz, međutim pošto imam ddr2 667 onta bi to kod vjerovatno menetrebalo biti 333 Mhz??
Nisi shvatio. To djelitelji nisu da će tebi memorija konstantno raditi na toj frekvenciji (koja piše na djelitelju), već da će raditi u tom nekom omjeru. Samo ako ti je HTT na 200 (defolt), onda će memorija raditi ne frekvenciji koja piše na djelitelju. Čim pomakneš HTT, memorija će se mjenjati ovjesno o omjeru toga djelitelja (DDR2 400 1:1, DDR2 800 1:2; mislim na omjer HTT:MEM).
Citiraj:
Također me zanima da li se i na moju ploču odnosi to da brzina HT sabirnice bude ispod 1000Mhz i dokle mogu s njom ići?
Mislim da se i na tebe to odnosi, tj. i na AM2 platformu.
Citiraj:
E da tutor je super alio nema baš informacija o latencijama , tj kako da ih mijenjam , dokle i zašto, npr. 2-2-2-5 bi trebalo nešto značit ali meni ne baš, pa ako ima neki tutor i za to...
Eh, kod DDR2 su latencije različite, veće su. Nema ti tog DDR2 koji će ti raditi na 2-2-2-5. Kod DDR2 su najčećše latencije 3-3-3-12, 4-4-4-12, 5-5-5-12 ili takvo što.
Jesi pročitao kako OC-ati? Prvo provjeriš koliko ide memorija ili proc pa onda ono drugo.Nema ti tu nauke, kada testiraš proc držiš memoriju na taktovima na kojima si siguran da će raditi, a kada testiraš memu, onda držiš proc na frekvenciji na kojoj si siguran da će raditi
Citiraj:
I ako ne dižem napon da li to žnači da ne mogu oštetiti cpu ili matičnu,...
Koja bi bila maksimalna sigurna radna temperatura za moj cpu, još sam na org cooleru nažalost ali samo na kratko?
Ako ne dižeš napon, nema neke frke.

Citiraj:
Ako može još u vezi zaključavanja PCI-E I PCI utora, opcija PCIe clock je tu i zaključao sam ga na 100, tako da nema prob, ali nigdje ne vidim opciju da zaključam PCI frekvenciju:confused:
Ako nemaš nigdje drugje opciju da povezuje PCI i 33Mhz, onda znači da si ju zakjlučao kada si stavio PCI-E na 100Mhz

EDIT:
Citiraj:
govori se da je najbolje kad procesor i memorija rade u omjeru 1:1, međutim meni je brzina sabirnice defaultna kao kod svih amd-ova 200 mhz, međutim defaultna brzina memorije mi je po CPU-Z 314 mhz (ddr2 667, postavljen na auto postavke u biosu), znači li to da po defaultnim postavkama moj proc i memorija ne rade u omjeru 1:1 što je najbolji omjer po vama?
E, kod DDR2 ti je druga priča. Uz OC-anje procesora dosta je važno da i memorija radi na što višim taktovima, tako da nije najbolji 1:1 omjer (mislim je, ali onda buš moral ganjati HTT do 400, a mislim da rijetko koja AM2 ploča ide toliko). Prvo vidi koliko ti procesor ide na defolt naponu. Stavi DDR2 400 kao djelitelj, spusti HT multy na 4 ili 3, napon proca ne diraj i počni dizati HTT. Provjeravaj ili sa Super PI 32M (2 instance iz različitih foldera ako imaš dualcore proc) ili OCCTPT si skini i tamo imaš auto test.