unaprijed se ispricavam ako ovo nije prava grupa za navedena pitanja. meni je nekako izgledalo logicnim da bi moglo ici ovdje.
imam friske komponente: plocu Gigabyte DS4 (GA-965P-DS4), E6300 1.86 GHz Intelov Core Duo 2 procesor, 2 x 1 GB KingMax 667 Mhz DDR2, Seagate 250GB 16MB cache NCQ hard disk. komp je namijenjen igranju. imam neka pitanja, pogotovo za ljude s istom plocom.
1)
u BIOSu u sekciji MB Intelligent Tweaker, stavka CPU Host Frequency mi pokazuje 200 MHz. to je stavka koja se ne moze mijenjati i koja bi trebala pokazivati taj Host Frequency ovisno o procesoru, tj. FSB-u na kojem procesor radi. koliko sam skuzio, procesor koji imam radi na 1066 MHz pa bi ova stavka trebala pokazivati 266 MHz, zar ne? ovo me malo brine. kako ostalima pise? jos nisam upgradeao BIOS na zadnju verziju, moze li to pomoci?
2)
u BIOSu imam opcije koje ne znam postaviti i sto znace. zgooglat cu to, ali mislio sam priupitati i ovdje za savjet. posto je komp za igranje, zanima me da li neka od ovih opcija utjece na performanse ili stabilnosti kompa. opcije su sljedece:
* No-Execute Memory Protect: enabled (default) / disabled
* CPU Enhanced Halt (C1E): enabled (default) / disabled
* CPU EIST Function: enabled (default) / disabled
* Virtualization Technology: enabled (default) / disabled
3)
u BIOSu u sekciji PC Health Status postoje dvije opcije za reguliranje vrtnje CPU coolera. opcije su:
* FAN Speed Control Method: auto (default) / Intel QST / legacy / disable
* FAN Speed Control Mode: auto (default) / voltage / PWM
default vrijednosti (obje opcije na auto) znace da ce BIOS kontrolirati cooler. zanima me da li su te vrijednost najbolji izbor?
4)
cooler koji imam je Freezer 7 Pro. prijatelj mi je savjetovao da sa njegovog heatsinka skinem onu termalnu traku s kojom dolazi i da sam stavim Arctic Sivler termalnu pastu, sto sam i napravio. namazao sam tanak sloj paste na procesor i jos s komadom ravne plastike pokupio viskove jer sam citao da sloj paste treba biti izrazito tanak, samo da popuni rupice na povrsini. nakon postavljanja coolera i paljenja kompjutera, u BIOSu u sekciji PC Health Status pod opcijom Current CPU Temperature vidim da je temperatura procesora oko 30C - 35C, a pod opcijom Current System Temperature su vrijednosti par stupnjeva vise. ovo je odmah nakon paljenja kompjutera, bez ikakvog prvotnog opterecenja i benchmarka, a cooler sam regulira vrtnju kako je postavljeno u BIOSu. zanima me da li su ove vrijednosti previsoke, mozda sam malo lose postavio cooler ili stavio ipak pretanak sloj paste...? koje cu opcenito temperature za E6300 do kojih se ne moram brinuti?
5)
ova ploca ima dva SATA kontrolera, da se tako izrazim. jedan dolazi od Intelovog ICH8R Soutbridge-a, a drugi se zove Gigabyte SATA2 Controller. ne mislim koristiti RAID polje, ali me zanima da li netko zna na koji kontroler je bolje spojiti SATA disk, ukoliko uopce ima razlike izmedju dva navedena kontrolera...?
6)
imam disk Seagate 7200.10 koji ima tehnologiju Native Command Queueing (NCQ). u BIOSu postoje opcije SATA RADI/AHCI Mode i OnBoard SATA/IDE Ctrl Mode s kojima se izabire mod koristenja SATA kontrolera (prva za ICH8R kontroler, druga za Gigabyte SATA2 kontroler). jedna od vrijednosti tih opcija je AHCI (Advanced Host Controller Interface) i manual kaze da ta opcija podrzava neke napredne SATA mogucnosti, ukljucujuci i NCQ tehnologiju koju ima moj Seagate disk. znaci li to da ce se NCQ iskljucivo koristiti ukoliko izaberem AHCI mod? da li netko zna kakvo je realno poboljsanje performansi koristenjem NCQ tehnologije?
7)
kod POSTa mi pise da memorija radi u dual-modu, sto mi je bio i cilj pa sam zato kupio dva indenticna modula i ustekao ih kako pise u manualu da treba za dual-mod. no, mogu li ikako provjeriti da li mi stvarno mema radi u dual-modu? mozda nekim sintetskim benchmarkom pa usporediti vrijednosti s nekime ili kako...?
hvala svima koji pomognu.