View Single Post
Staro 15.09.2006., 14:34   #11
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Pasta, sad, dal za grafu ili za proc, je ista. Baze nekih cooler-a (površina koja dodiruje jezgru CPU-a ili GPU-a) nisu dovoljno ravne ili ispolirane pa ako se takva baza stavi na jezgru (bilo CPU-a ili GPU-a) ono nema puni kontakt i tamo di nema kontakta je zrak - što zapravo pogoršava prijenost topline između baze hladnjaka i jezgre.

Pasta kad se stavi (veličine GMO riže kako je netko rekao ) u sredinu jezgre i onda kad se poklopi sa bazom hladnjaka istisne zrak van, tako da je sada zapravo pasta sredstvo prenosa topline između jezgre i hladnjaka - nije više zrak. A pasta (kvalitetna) je bolji medij za prijenos topline od zraka.
Kada se jednom poklopi baza sa jezgrom, nema više dizanja cooler-a jer će onda ponovno zrak ući unutra - samo se može rotirati lijevo-desno da se pasta još finije razmaže po čitavoj površini jezgre i baze...

No, nema straha i ako ti slučajno uđe zrak, temperatura će ti biti možda za 1-2°C stupnja viša, ako i toliko...Koliko puta sam ja samo mjenjao coolere a da sam ostavio staru pastu pa nije bilo nikakvog porasta temperature...

Ima više pasti, samo se neke osuše ili zapeku nakon nekog vremena (to su loše paste), neke su poput žvake, jako se teško skidaju i ne vode toplinu pa se i time stvar više zagrijava.

Pasta nije skupa - AC Ceramique tubica dođe 25kn a može ti potrajat jako, jako dugo...

Ono što može najviše naškoditi hlađenju su loše ispolirane baze, nepravilna baza na hladnjaku (konkavne ili konveksne)ili žvaka od paste na cooler-u...a sad ako ti slučajno ne promjeniš pastu prilikom mjenjanja coolera (a da nemaš loše ispoliranu ili nepravilnu bazu), ne bude ti niš bilo