View Single Post
Staro 10.09.2006., 19:25   #69
masni
Premium

masni's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
ovako roberto...

asus p5b:

1. problem sa restartanjem (ploča se ugasi i odmah upali) postoji još od prije cca godinu dana, kad je izašla ASUS P5WD2 matična...taj problem se NE MOŽE RIJŠITI drugom revizijom biosa, isključivo lemljenjem jednog kondića na određeno mjesto...osobno, ja to ne smatram nikakvim problemom, ploča se normalno ugasi i odmah upali, nije kao da svaki dan restartam 100 puta pa da mi to ide na živce...čisto sumnjam da itko ovdje na forumu restarta komp više od 5 puta dnevno...tak da nemoj radit slona od buhe...

2. FSB WALL - e to vidiš nije problem ploče nego problem tvoje konfe i tvojeg znanja...svaka, ali baš svaka P5B NON-DLX ploča ide preko 450mhz FSB-a...moja recimo na 1.40V VFSB ide preko 495mhz, ali me memorija (odnosno napon od samo 2.1V) koči...dakle, bez obzira na ostatak konfe, sa 0309 bisom ploča ide bez beda na skoro 500mhz FSB...ako te zanima kako, pošalji mi PM...

3.CPU FAN ERROR - i ja isto imam taj problem...kažem problem, a u biti uopće nije...to je jednostavno bug u BIOS-u i riješiti će se novijom verzijom...do tada samo postavi u bisu CPU FAN na IGNORE i to je to...ništa što već nisam vidio od "glupih" bugova...

4. VDIMM je zaista jako, jako nizak i to je u biti moja jedina zamjerka ovoj ploči...nažalost, to me natjeralo da napravim VDIMM MOD pa da barem dobijem kojih 2.4+ V za memu...slažem se, to je veliki minus...naravno, postoji i objašnjenje - obzirom da je najmanji "djelitelj" (zapravo OMJER fsb-a i cpu-a) 1:1, ako se ide na vrlo visoki FSB (450mhz+), onda je i memorija na 900mhz+, a rijetko koja mema može raditi na tako visokom taktu (bez obzira na latencije) sa SAMO 2.1V...stoga, ako ubace i koji "omjer" u korist CPU-a, biti ce odlično...

drugim riječima, na svojoj ploči ne mogu preko 500FSB jer mi je onda mema na 1000mhz, a dobiva samo 2.1V i jednostavno ne može izdržati...

5. VDROOP - e to je zapravo jedini pravi problem koji se nikako ne može riješiti nego modificiranjem ploče...dakle, pad napona na procesoru je strašno izražen, podsjeća me na vrijeme ASUS P4C-DLX ploče i mog prescotta 3.0E...s tim da su očitanja u biosu i windowsima "blaga" - sa multimetrom je situacija još gora...

1.550V - bios postavka
1.480V - bios očitanje
1.450V - bios očitanje pod opterećenjem
~1.42V - multimetar očtanje

6. RAM DIVIDER - nije djelitelj mušićav, to je jednostavno tako...ne može ti svaka memorija raditi sa svakim djeliteljem u kombinaciji sa određenom pločom i procesorom...

primjer - ASUS P5W DH

kingmax 1x1024mb ddr667 - ide preko 950mhz ko od šale na gore navedenoj ploči...međutim, kada se stavi 400fsb i djelitelj 1:1 (dakle, ram na 800mhz), sustav nije stabilan bez obzira na voltažu i latencije...

GIGABYTE DS3

na toj ploči se recimo djelitelj 1:1 gotovo uopće ne može koristiti kod nekog ozbiljnijeg OC-a...jednostavno, proc neće ici tako visoko kao kad se korisiti neki drugi djelitelj...neka ti phoenix malo bolje objasni...

sve u svemu, ploča je odlična, par malih problema (meni koji mislim izvlačiti max) i to je to...stabilna, brza, dobar layout, dobro hlađenje...
masni je offline   Reply With Quote