E Bubba, jesi ga zabrijao... Mislim kužim ja tebe, ali tema rasprave (ok, malo proširena) nije "Što je PC mogao biti" nego "Što je PC danas",kao što rekoh, prošireno, jer smo malo zabrazdili...
Činjenično stanje "glupog usera"; dakle mene, Gabrea, Jedvaja i ostale ekipe koji briju da su uber pametni i da im treba mrcina jer tu i tamo otvore Photoshop i posvijetle fotku s lošeg digitalca; je da su zapeli na Windozama. To što to đubrence stenje na Celeronu 2GHz i 512 Rama stenje kad uz Firefox mora pržiti DVD.... ili nedo bog da ne može prepoznati lagrebani CD, ajme majko, odmah se sve smrznuti mora; i nije nešto na što možemo utjecati...
Nego da se vratim na temu, isprobao sam prelazak s Venica 3000+ na X2 3800 i meni je to isti qrac, razliku ne vidim i jednako tako mislim da je ne bi niti primjetio kod prelaska na Conroe. "Glupi user" stuff tipa Net, divix, torrent, word, posvijetljivanje fotki s ne tako lošeg digitalca u photoshopu, i igranje Americas Army-a (Direct X 8 trenutno). Evo nakon godinu dana stock rada Venice (E3) će za koji dan dobiti nogom u dupe i poskočiti kojih 500tinjak Mhz gore, više igranjua nego neke potrebe radi.
Obožavam kad mi ekipa počne pejstati linkove na kojekakve članke s prednostima novih tehnologija; ajme spasit će me Triple VorteX uBer SSE 748 standard koji u specijalnom Đubran F7 simulatoru daje bolje 18% rezultate nego siroti procesor kojeg imam danas. Kad netko zarađuje na kompu, nema frke, 10% ubrzanja renderiranja primjerice mu i te kako znači, vrijeme je novac, ali koliko je takvih na PCEkspert forumu, mislim negdje ono 0,7% ni promila više.
Ok, hardware se kupuje srcem, i ako nekoga veseli, ma samo naprijed, ja sam prvi koji ću spič.kati pare na điđe jer me vesele (a ima nas još takvih ovdje). Nekoga vesele nove felge ili srebrni čepići za zaključavanje vrata u Golfu od 200 USD (da da, znam pacijenta koji ih je kupio) a nekoga High tech procesor, jedino mi je čudno zašto je to problem priznati. Rečenica "Nisam dugo potrošio nešto para pa sam skucao 3 kile kuna u 6400 i novu ploču" i nije neki bauk, ali ne tu su uglavnom opravdanja, tipa... "E stari moj jednostavno me gušio onaj moj stari A64 3500, nisam mogao dočekati da mi zazipa fajl od 200MB, sad se, otkad to traje 9 sekundi kraće, osjećam kao novi čovjek ": bonker2 ...
Dakle, ako se kupuje nova kanta jer staru polako gazi vrijeme (Recimo XP1700, ili P4 2.0) ok, nema frke, nije Conroe toliko skuplji da se nemre, ali mijenjati proc tipa A64 3000+ i više za Conroe je čisti kretenizam : suicide (što se omjera uloženo/dobiveno tiče). Ako razlozi kupnje leže u "baš bi si kupio novu điđu da se njome igram, a i nisam čak 3 mjeseca spićk.ao niš u komp", ma samo naprijed, za ne toliko previše novaca se dobiva odlična igračka... gnjavite je, stišćite, i navlačite do mile volje ako vas veseli (obratite pažnju na sličnost sa istim radnjama s testisima dok blejite u ekran pri laganoj dokolici): nuts :
BTW. Inače se bavim industrijskim programiranjem i ogromna većina korisnika pojma neka koliko ogromno može biti, za PC svijet jadnih i patetičnih, 256Kb memorije...