View Single Post
Staro 05.09.2006., 16:17   #13
mat
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
ako kupujes fotic pazi na nekoliko sljedecih stvari i naci ces odlican idiot (ako je to ono sto trazis):

- punjiva baterija
- vjeruj mi ne zelis imati AA baterije i stalni trosak
- opticki zoom
- dakle digitalni zoom nije zoom. beskorisna glupost koju stave da bi privukli ljude koji neznaju. sto radi digitalni zoom? crop slike! znaci isto ti je dali si ti slikao "big picture" pa doma izrezao ili "zoomirao" pa slikao. 3x + optickog zooma je super
- poluautomatika
- sto znaci poluautomatika? znaci da ti on dozvoljava da sam namjestis ekspoziciju, brzinu otvora blende, boju i sl. mozda ti to ovako ne znaci nista ali kada se pocnes igrati i prokuzivati neke fore i forice, dobro ce ti doci! moci ces raditi lijepe slike za svoj gust a i na mracnim plazicama, vidikovcima, izletima, zalascima sunca ili romanticnim piknicima s djevojkom, znati ces gdje staviti fotic i kako ga namjestiti da na sto ljepsi nacin ovjekovjecis svoje trenutke
- standardan usb, standardne kartice
-znaci zaboravi na gluposti kojima te mame u 502 brosure i gledaj ono sto je bitno. a to je da kad ga kupis da imas doma vec bar 2 standardna usb-mini usb kabla i da kamo god dodes svi to vjerojatno imaju. osim toga najbolje je da podrzava sd kartice. ja sam svoju od 512Mb platio prije godinu dana nekih 350kn. sada je vjerojatno jos jeftinije. na foticu kojem je max reza 4MPX mogu snimit 43 minute (800*600) videa ili ispucat 300 slika maksimalne kvalitete (skoro, nesto sitno manje). sada vjerojatno giga kartica dode oko 500kn, sto nije puno, ako ti 512Mb nije dosta

- ne obracaj paznju na gluposti
- 15'' monitor je rezolucije 1024*768. to je ukupno 800k piksela. znaci niti jedan M PX. ajde mi onda molim te reci, sto ce ikome tko se ne bavi profesionalnom fotografijom fotic bolji od 3-4 MPX? jos jedna marketinska glupost da se privuku kupci. ako ces trebati vidjeti nesto bolje, imati ces opticki zoom.
- veliki LCD? "quick share"? "instant red eye removeal software"? gluposti. sto ce ti veliki lcd? nebus filmove na tome gledao nego samo nabrzinu eventualno pregledao fotke. quick share je najveca glupost ikad "izumljena" a SW za maknut crvene oci.. imas freeware-a za to koliko hoces, s tim da 90% idiota danas ima red eye blic, blicne jednom da se privikne, drugi put slika. nema crvenih ociju neznam kako puno. opcenito na takve trikove ne treba padati jer je to cisti marketing

- pazi da nesto ne fali
- obavezno isprobaj fotic prije nego ga kupis. svaki ducan ce ti to omoguciti. gledaj npr. da nema limitiran video na par minuta sto neki fotici imaju. to nema smisla. takoder isprobaj mikrofon. ja sam se npr. zeznuo, mikrofon je negdje u njemu ali je tako osjetljiv da na partyu ili nekom koncertu nema smisla snimati jer basevi preuzmu cijeli zvuk i skoro nista se ne moze razaznati. takoder probaj nac neki otporan na kapljice. ako te obuzme umjetnicki duh, jaaako korisno jer se po kisi mogu prekrasne fotke napravit. idiot nije vise sto je bio - samo idiot

eto to ti je par mojih savjeta, nadam se da ce ti pomoci pri odabiru
mat je offline   Reply With Quote