Tema: Tihi PC
View Single Post
Staro 10.06.2003., 16:21   #4
numa
I feel devilish today ...

numa's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
Kod danasnjih tihih kompjutera najveci problem je napajanje.

Evo moje situacije - Athlon 1600+ downclockan na 1000MHz. Na njemu je titanov cooler, sa SUNON ventilatorom (8cm) na pet volta. POTPUNO necujan.

Kuciste ima 2 ventilatora od 12 cm. Jedan je Antec, drugi je Sunon. Oba su na 5 V i skoro se uopce ne cuju. Ovo kuciste ima dosta velike rupe za zrak sa prednje strane pa je velika povrsina i zrak ne sumi kad ulazi.

Napajanje (Antec 350W) ima temperaturnu regulaciju i stalno se vrti na 2k okretaja. To je jos i najbucnija komponenta na kompjuteru. Cuje se lagano sustanje zraka. Na kuciste su pricvrsceni pomocu plasticnih nosaca.

Disk - Maxtor 7.2k okretaja sa ukljucenim akusticnim menagamentom. POTPUNO necujan. Rack na koji je pricvrscen ima gumene nosace.

Graficka - MSI GeForceMX - pasivno hladjenja.

Northbridge (na FIC AD11) - pasivno hladjen.

Imam Pioneer 16x DVD. Svaki put kad ubacim cd u njega mislim da avion uzlijece. Vrata na kucistu dosta pomazu, kad se zatvore ubiju zvukove iz DVD-a i przilice.

I na sve to, planiram sa matijasem neke eksperimente sa bitumenom da bi se smanjile vibracije i eventualni visoki tonovi.

U totalu: kad otvorim prozor i vjetric pocne sustati po liscu drveca pred mojim balkonom, ne cujem komp.

PS. Nemojte misliti da sa se ja sad tu nasao preseravati: mene stvarno zivcira buka kod kompa - moj prvi komp je imao fan od 46dBa (UZAS). Nakon godine dana eksperimetiranja, stari (koji je stalno cendrao kako je komp bucan) je zaspao dok se disk defragmentirao i nije skuzio da je komp upaljen (power managament je ugasio monitor)

Temperature:
Vani je 30 stupnjeva (sjeverna strana zgrade u hladu)
CASE: 37
HDD: 41
CPU: 51 (dok ovo pisem, nije opterecen)
Athlon 64 X2 4400+; Gigabyte GA-M57SLI-S4 nForce 570 SLI MBO; 2x1 GB DDR800 AData; Gigabyte 8600GTS Silent; Antec P180; Tagan 380W SuperSilent; 3x120mm FAN; 3x320 GB Seagate 7200.10; Samsung 226BW 22" LCD
numa je offline   Reply With Quote