Tema: Koji Linux?
View Single Post
Staro 15.06.2006., 23:45   #30
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor Ipsens
Nego znam da FreeBSD potjece od 4.4BSD koji je stvoren na stanfordskom sveucilistu, ali kakav je onda njegov statu. Mislim na ime. Jeli to onda hibrid?
Isto me frustriraju zbunjujuci nazivi tipa Unixoidni Linux. Ili je unix ili je linux...ili sta vec.. UF!
Nije li BSD vezan uz Berkeley svučilište? Berkeley Software Distribution/ Berkeley Software Design.
Obično prevladava naziv unixoidi koji pokriva Linux, BSD porodicu, vjerojatno i Solaris isl. UNIX je ako se ne varam registrirani trade mark, tako da svi uglavnom pričaju o "unix like" sustavima. BSD-ovi su dobri, dapače odlični samo za njih treba ipak više voditi računa o hardveru. Obično bude najbolji generaciju ili dvije stariji hardver što bi sada bio npr. čipset iz vremena Intel s478 i Amd s754. Vidio sam da na netu postoje kompatibility liste sa matičnim pločama ... što kod koje radi, a što ne pa se dobro informirati prije instalacije. S druge strane, podrška za noviji harver u linux kernel dolazi puno prije.

Kad smo već kod BSD-ova, treba reći da je FreeBSD najpopularniji i ima veliku bazu softvera no uglavnom je okrenut prema IA32 arhitekturi. AMD64 port još uvijek malo "šepa".

Nitko nije spomenuo OpenBSD, također baziran na 4.4 BSD-u, "out of the box" najsigurniji sustav sa samo jednim sigurnosnim propustom kod defoltne instalacije u zadnjih 8 godina. Također su portovi na druge arhitekture kvalitetni.

Netko je napravio zanimljivi maturalni rad na temu razvoja i povijesti UNIX-a s naglaskom na BSD pa se može pogledat:
http://php.inter.co.yu/freebsd/
stef je offline   Reply With Quote