View Single Post
Staro 10.05.2003., 15:24   #10
cyberphere
Premium

cyberphere's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Citiraj:
Originally posted by shimpa
nisam bas azurno pratio thread u kojem je bilo rijeci o sporosti tog sistema, pa mi unaprijed oprostite ako cu ponoviti sto je netko vec rekao. Meni se konfa cini mrak. Ali, evo par naputaka oko sporosti sistema opcenito:

- Provjeriti u BIOS-u na kojem modu radi HDD (auto postavka bi trebala postaviti na max)
- Kod Intel chipseta obavezno instalirati Intel Application Accelerator, kod VIA 4in1
- ako ne koristite LAN, iskljucite mreznu u BIOS-u
- sve sto ne koristimo (com portove, LPT portove...) iskljuciti u BIOS-u
- kupiti dosta memorije - bitnije je to od brzine proca
- provjeriti sistem od virusa
- iskljuciti sve moguce nepotrebne rezidentne programcice koji zderu RAM i proc
- pogledati u task manager - performance kakva je iskoristenost resursa - lijepo se vidi cega fali ako fali icega
- provjeriti da li je proc dobro hladjen - da li hladnjek dobro nasjeda na proc, jer P4 gusi performanse ako se pregrijava
- CAS latencije i brzina memorije nisu cak toliko ni bitne, dobitak u performansama je minimalan (do 10%)
- opcenito drzati sistem uredan u smislu brisanja (add/remove programs) programa koje ne koristimo, jer povecavaju registry koji je u memoriji - time je manje memorije progutano
- povremeno restartati komp jer windowsov memory manager bas i ne blista (no super je naspram w98)

eto, nemrem se sad napamet sjetiti sto bi dodao na listu.
- provjereno i sve je onako kako bi trebalo
- nema nikakvih virusa jer imam Norton a i formatirao sam disk prije tjedana dana
- i programi su isključeni
- u Task Manageru je trenutno 4% zauzeče procesora i 167 MB zauzeče memorije
- procesor je dok je imao orignal crnu foliju na cooleru dobro hladio ali sam je morao maknuti jer se sva ogulila i kupio neku mutavu pastu u autronicu pa je temperatura oko 50-ak celzija
.
.
.