View Single Post
Staro 01.05.2006., 18:18   #21
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Deky
Vucko evo gledao sam memoriju sada,neka nikakvgo UCC-a,pise nesto 0101-06A1
MDAD-522LA
eto to je sve,i ddr400 naravno
sad sam stavio na 100mhz memoriju,a reci mi sto sam je spustio sada na 100,jel gubim sta na brzini kompa ?dal je brze kad je na 200mhz ili 100?
Znaci ništo od UCCC-a Šteta...

Ja sam ti rekel da staviš memu na mem. djelitelj 100 kako te on ne bi ometao u OC-u proca. Sad ako si našao dobru frekvu proca, koja ti paše što se tiče Vcore-a (npr. proc ti ide na 2400Mhz sa 1.4V, a za 2450Mhz ti treba 1.5V, naravno da neš povisit tolko voltažu radi 50Mhz. Ovo sam samo figurativno govorio...) kreni nać najbolji omjer frekvencije/latencija/voltaže za memoriju.
Al moraš shvatit, da ti zapravo sa tim mem. djeliteljem postavljaš omjer između HTT-a proca i memorije. Memorija neće biti konstantno na 100Mhz (ako si stavio mem. djelitelj na 100 u BIOS-u), već će se ona povećavati kako ti dižeš HTT (dizat će se prema omjeru HTT:MEM=2:1, znači ako je HTT na 200 tj. defolt za tvog winchestera, onda će ti mema biti na 100Mhz, DDR200. Ako staviš HTT na 250Mhz, memorija će raditi na 125Mhz, DDR250). U slučaju drugačijeg mem. djelitelja, npr. 166, omjer je 200HTT:166MEM=5:6 itd.

Prvo pitanje: Na kolko ti radi memorija po defoltu? 3-4-4-8? Jesi probao staviti memu kad ti je komp na defoltu na 2,5-3-3-8 ? Probaj pa vidi preko memtest-a dal radi (provrti par puta test broj #5 čist da dobiješ neku informaciju dal mema može radit na tim latencijama)

Stavi Voltažu memorije na 2.8V, mem. djelitelj na 200 (tj. da ide 1:1 sa procom) i kreni opet dizati HTT od 200 pa na dalje.

I onda, ako ti na HTT od 200 radi mema na 2,5-3-3-8 sa 2.8V dižes malo po malo HTT i preko memtesta kad javi grešku, onda ćeš morat povisit latencije (voltažu ne bih išao preko 2.8V-2.9V).

Preporuka? testiraj tako da dobiješ max. frekvenciju na koju mema može ići sa npr. 2,5-3-3-8 ili 2,5-4-4-8 ili 3-4-4-8 . Više nemoj ići.

Znači, prvo testiraj sa memtestom (ako ti se neda provlačit sve testove, preporuka je par puta test #5. Al naravno, onda nisi 100% siguran da ti mema radi stabilno). Kad si nađeš neku lijepu frekvu (tipa 230Mhz sa 2,5-4-4-8) onda uđeš u windowse i testiras opet sa Super PI 32M.

I na kraju ti onda ostaje jedino da si nekako posložiš da ti proc dela na najboljem omjeru frekvencije i voltaže i preko mem. djelitelja postavit približno da ti memorija radi najbolje.

S time da, napominjem, kod AMD64 nema velike razlike između latencijama (a ni od prevelike frekvencije memorije sa visokim latencijama), barem ne za nekog normalnog korisnika

Jesam se raspisal...al neka, nije mi žao jer nisi uletil sa spikom "imam AMD64 3000+ do kolko ga mogu dići"