View Single Post
Staro 01.05.2006., 14:26   #7
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Deky
omjer taj 1:1 to ne kuzim sta oces reci s time jer neznam,pojasni malo.a memorij mi je na 200, 1t 2.5 4-4-8 a budem sad kao sto kazes stavio na 3 4-4-8,HT mi je na x3,voltaza ide do 1.550 a ono over VID kad podizem,voltaza mi se ne podize uopce,preko cpuz mi ne pokazuje da je veca nego ista kao sto je i bilo,a i stavit cu na 2.7 voltazu memorije,dajte jos sta kao sam zaboravio,kako da saznam dokle proc ide?sta treba raditi?imaju li kakvi programcici?pomozite jer stvarno slabo znam oko toga a htio bih malo clockati,hvala : goood :
Kad ti je omjer 1:1 (HTT:MEM), kako dižeš HTT diže se i memorija. Kod novijih AMD64, taj HTT ide dosta daleko (>300) pa rijetko koja memorija može to pratit.

Zato tu dolazi do izražaja memorijski djelitelj (to ti je ono u BIOS-u di imas opcije tipa 200/166/133/100 ->200 ti je za 1:1 a onda su ti ove ostale da ti memorija radi na nižem taktu negoli HTT od proca. Tako npr. ako ti je proc na defoltu, znači HTT od 200, ako tad staviš mem. djelitelj na 166, onda će ti memorija raditi na 166Mhz iliti DDR ekvivalentno, 333Mhz. Ako ostaviš djelitelj na 166, a počneš dizat HTT preko 200, opet ti se memorija dize zajedno sa HTT-om, ali naravno ide od 166 prema više. Tako ćeš moć dignut HTT procu na cca. 245 a da ti memorija radi na defolt frekvenciji, DDR400! Nadam se da si shvatio)

Neznam zašto ti se ne povećava Vcore, to je neš do ploče ili krivog pokazivanja CPU-Z-a.

Ja ti predlažem da prvo ideš vidjet kolko ti proc može povuć (iako je i to upitno jer neznaš dal ti se povećava Vcore, al ajde). Znaći, staviš memu na 3-4-4-8 2.7V i memorijski djelitelj na 100 (to znači da ako niš ne klokaš, memorija će raditi na 100Mhz iliti DDR200 Mhz što je debelo ispod defolta, al onda znaš da kad ti neki test stabilnosti padne, da to nije radi memorije...).
Počneš malo po malo podizati HTT (HT moš ostaviti na 3x), skači po koracima od 10-15Mhz (u početku moš odma staviti na 220-230, mislim da bi proc mogao podjet taj HTT na defolt Vcore-u), ako uđe u windowse, pokreni Super PI 32M i izvrti ga do kraja. Ako prođe, idemo dalje, još 15Mhz više.
Voltažu ne dižeš dok test ne padne...

Memu testiraš tako da kad nađeš max HTT proca da onda staviš memu 1:1, neke latencije i opet dižeš HTT i ideš testirat preko Memtest-a iz DOS-a, da si nebi lošim latencijama sjebao insatalaciju windowsa...